Miks on näovesi oluline igapäevahoolduses?

Miks on näovesi oluline igapäevahoolduses?

Miks on näovesi oluline igapäevahoolduses?

Tihti alahinnatakse näovee olulisust näonaha puhastusrutiinis. Näonahka peaks puhastama 2 korda päevas ehk hommikuti ja õhtuti, isegi kui ei kasutata meiki. Näonaha puhastamine on oluline, et hoolduskreemid paremini imenduks ja toimiks (aktiivained jõuavad sügavamale nahka). Näole jäetud meik ei lase nahal öösel hingata ja puhata ning meigi värv ja säilitusained võivad nahale ladestuda.

Puhastamata nahal ummistuvad poorid ja tekivad ebapuhtused, nahk muutub pinnakuivaks, halliks, kaotab värskuse ning aktiivained imenduvad halvasti. Hommikul puhastatakse nahalt öö jooksul tekkinud higi ja rasu ning õhtul on vajalik eemaldada meik, higi, rasu tolm ja mustus, mis päevaga kogunenud.

Näovesi sisaldab vett, mitmealuseliseid alkohole, ürdiekstrakte (niisutavad, pinguldavad, poore ahendavad, ravivad, baktereid hävitava toimega nt teepuu). Selle ülesanne on eemaldada näolt meigijäänused, puhastusemulsiooni jäänused, higi, tolm. Näovesi toniseerib, värskendab, parandab vereringet ja taastab näonaha pH. Näovee pH on neutraalne või happeline. Neutraalne on 7 ja alla selle happeline. Happeline on kasulik seebipesu järel nahale jäänud seebi eemaldamiseks. Tugevate hapete lahjad lahused on kasulikud, sest toetavad naha loomulikku pH-d -  eriti head sügavpuhastustoodetes, kuid mitte sageli kasutatavad, sest liiga tugev mõju ja kuivatavad liigselt nahka. Alkoholita näoveed sisaldavad etanooliga samatoimelisi alkohoolseid aseaineid nagu glütserool, isopropüülalkohol jne.

Sõnad näovesi ja toonik muidu seostuvad tihti kuivatava alkoholiga, aga tegelikult pole kõik alkoholid kuivatavad ning viimasel ajal on turule tulnud väga palju alkoholivabu toonikuid.

Miks sisaldab näovesi alkoholi?

Alkoholid lisavad veele lahustuvust ja puhastusvõimet. Alkoholid on tähtsad lahustid, etanool on kõige tavalisem ja ainuke kuivatava efektiga (mitmealuselised alkoholid on niisutavad). Veealkoholisegul on tavalise veega võrreldes väiksem pindpinevus ja selle tulemusena see puhastab paremini. Segul on nõrk rasvu lahutsav toime, tundub nahal värske ja jahutavana. Alkohol desinfitseerib. Etanooli asemel kasutatakse propüül-, isopropüül-, butüül- või amüülalkoholi. Mitmealuseliseid alkohole:  glükool - kahealuseline, niisutav. propüleenglükool. kolmealuseline - glütserool (glütseriin) kasutatakse koos teiste niisutavate ainetega. sorbitool - kuuealuseline polüalkohol, niisutav, hoiab toote konsistentsi niiskena. Endale õige näovee valimisel tuleb lähtuda on nahatüübist ja kas nahk on tundlik või allergiline.

normaalne nahk - alkoholivaba või vähese sisaldusega, värskendav.
kuiv nahk - alkoholivaba, ürdisisaldusega, tasakaalustava (eesmärk normaliseerida rasueritust, et nahk saaks vajalikke lipiide), niisutava toimega.
rasune õline - poore ahendav, alkoholisisaldusega, toniseeriv, puhastav, värskendav.
rasune kuiv - vähese alkoholiga, niisutav. kombineeritud - rasusel alal rasuse oma ja mujal teine (niisutav)

Kui nahk on tundlik, siis tuleks valida alkoholivaba, rahustav ning ilma tugevate lõhna- ja säilitusaineteta.

Tekst: Kosmeetik Evelyn Velström,viviennesbeauty.blogspot.com.ee /kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Foto: pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.