Paekivi, mis sind üllatab

Paekivi, mis sind üllatab

Tallinna vanalinna kiviseinad, mis on püsinud sajandeid, peidavad endas lugu paekivi kestlikkusest ja keskkonnasõbralikkusest. Paekivi, millest on ehitatud terve vanalinn, on üks väheseid materjale, mis ei vaja ümbertöötlemiseks energiat ega tekita keskkonnale kahju, kui see loodusesse tagasi visatakse. Selle vastupidavuse ja loodussõbralikkuse tõttu on paekivi suurepärane näide jätkusuutlikust ehitusmaterjalist.

Paekivi kaevandamine ja tootmine Põhjakivi ettevõttes järgib rangelt ringmajanduse põhimõtteid. Erinevalt paljudest teistest kaevandamistest, ei nõua ehituspaekivi suuri karjääre, mis kahjustaksid keskkonda. Vastupidi, paekivimurrud aitavad rikastada ökosüsteemi, võimaldades vajalikel mineraalidel jõuda mullakihtidesse. Seetõttu võibki Põhjakivi karjäärides leida mitmesuguseid metsikuid lilli, ravimtaimi ja isegi kaitsealuseid taimi, mis rahulikult kasvavad tänu ettevõtte säästlikele kaevandamismeetoditele. Ja kuna paekivi kaevandatakse ainult vajalikus koguses ja antud ala ka kohe taastatakse, säilitab ja edendab see bioloogilist mitmekesisust.

Paekivi on üks neist haruldastest looduslikest materjalidest, millel on rohkelt häid omadusi. See on kohalikult saadav, vastupidav ja esteetiliselt kaunis kivi meie looduslikust pärandist. Eesti paekivi kihid on tuntud ka oma soojussalvestusvõime poolest, muutes need eriti sobilikuks meie kliimatingimustes.

Ettevõte Põhjakivi, mis loodi 1991. aastal, on läbi aastakümnete varustanud Eestit kui ka naaberriike kvaliteetse paekiviga. Selle ettevõtte juhid on kirglikud asjatundjad, kelle teekond kivitööstusesse algas armastusest kivide vastu.

Algne kodune kivikollektsioon ja hobi arenesid spetsialiseeritud ettevõtteks, mis toodab looduskivist siseviimistlusmaterjale, ehitusmaterjale ja sisutustooteid. Pereettevõttena kantakse aga teadmisi ja oskusi edasi põlvest põlve, rõhutades säästvaid tehnoloogiaid, ringmajanduse põhimõtteid ja häid suhteid klientidega.

Hoolimata väiksest töötajate arvust, on Põhjakivi tootmisvõime väga paindlik tänu kaasaegsetele ja tõhusatele tootmisseadmetele. Kogu nende tootmisprotsess on üles ehitatud ringmajanduse ja keskkonnasäästlikkuse põhimõtetele. Iga kivi valitakse käsitsi, et tagada selle kestvus läbi aja igas keskkonnas. Põhjakivi klientideks on julged ja isikupärased inimesed, kelle aedades, kodudes ja avalikes ruumides on võimalik näha unikaalseid paekivi lahendusi.

Põhjakivi hallatavas Valkla lubjakivikarjääris ei kasutata lõhkeaineid ega suuri sisepõlemismootoriga masinaid. Kivi saetakse elektrilise platsisaega sobiva suurusega tükkideks, jälgides looduslike pragude liikumist ja kivi kvaliteeti. Pärast saagimist tõstetakse kivi maast lahti ja tarnitakse lattu. Seal valitakse igale tootegrupile sobiva kvaliteedi ja omadustega kivi, et tagada parim tulemus.

Kivimurdmine toimub suvisel perioodil ja seda teevad kogenud töötajad, kes on aastate jooksul õppinud kivi tundma ja käsitsi käitlema. Looduskivi tooted on Euroopas kõrgelt hinnatud, sest tegemist on keskkonnasõbraliku materjaliga, mida saab jätkusuutlikult toota ja kasutada.

Põhjakivi ringmajandus toimib nõnda, et suuremahulistest toodetest tekkinud jäädetest luuakse väiksemaid tooteid - praktilisi esemeid, mis oma hea disainiga rikastavad sisekujundust. Ning saagimisel tekkinud paekivipuru läheb mulla rikastamiseks. Jääke hoitakse, kuni on ressursitõhusaim neid edasi töödelda, disaini loovad nad ise või koostöös EKA õpilaste või vabakutseliste disaineritega.

Kui Valkla lubjakivikarjäär ehituseks sobivast kivist tühjaks saab, täidetakse avatud maa-ala loodusliku kiviräha ja mullaga. Kaevandamise tulemusel pääsevad pinnase ülemistesse kihtidesse väärtuslikud toitained, mis toetavad liigirikkuse taastumist ja annavad taimedele elujõudu. Vanad maardlad, kus nüüd kasvavad metsikud orhideed, on elav tõestus sellest, kuidas jätkusuutlik kaevandamine võib looduse kasuks töötada.

Nii näitab Põhjakivi, kuidas traditsiooniline ehitusmaterjal võib olla tulevikku suunatud ja keskkonnasäästlik, pakkudes samal ajal unikaalseid ja kauneid lahendusi nii arhitektuuris kui ka maastikukujunduses. Paekivi on tõepoolest materjal, mis suudab üllatada ja inspireerida.

Põhjakivi kivid

Looduskivist toodete eelistamine ei tähenda mitte ainult keskkonnasäästlikkust, vaid ka kohaliku majanduse toetamist ja ainulaadsete arhitektuurilahenduste loomist.

Põhjakivi toodetega, saab tutvuda nende kodulehel paekivi.ee. Hoia silma peal ka nende facebook kontol @Pohjakivi , kus leiab väga palju fotosid, nende tehtud töödest. Ja jälgi kindlasti nende tegemisi ka nende Instagram kontol pohjakivi_limestone

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Tootefotod: paekivi.ee

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ESIK

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.