Töötasapinna valimine kööki

Töötasapinna valimine kööki

Milline on üks hea töötasapind?

Töötasapinna valimine kööki, on kindlasti üks raskemaid valikuid, kuna materjale on tohutult. Hea tööpind on vastupidav, tugev ja kergesti hooldatav. Sobib kokku köögimööbli ja ülejäänud ruumi kujundusega.
Toome eraldi välja Graniidist, kvartskivist, marmorist, keraamilised, kõrgsurvelaminaadist ja puidust töötasapindade kirjeldused, mis aitaksid teha valikut töötasapinna valimisel kööki.

Graniidist töötasapinnad

Looduslik materjal- graniit on tugev kristalliline silikaati sisaldav tardkivim. Temperatuurikindlad- kuuma- ja külmakindluse tõttu sobib graniit ideaalselt kööki. Pole vaja hirmu tunda. Kui kogemata kuuma poti või panni töötasapinnale asetad. Töötasapinda puhastades, ära puhasta kriipivate vahenditega, töötasapinnale tekkinud vedelik tuleb eemaldada kiirelt, et ei tekiks plekke- hele graniit on suurema niiskusimavusega. Töötasapinda on lihtne niiske lapi abil puhastada. Parema vastupidavuse tagamiseks on töötle töötasapindakivikaitsevahendiga (protseduuri on soovitav korrata 1-2 aasta tagant). Samas ei tohiks see kujuneda traditsiooniks, kuna poti või panni pind ei pruugi olla ühtlane ja võib seetõttu tekitada kriipimisega pinna tuhmumise. Väga tugevad, kuid mitte purunematud. Kasutage alati lõikelauda- terariistad ei kriimusta kivist tasapindu, kuid pidev lõikelauata töötamine põhjustab poleeritud pinna läike tuhmumise.

Pressgraniidist ehk kvartskivist töötasapinnad (tehis- ehk kunstkivimist töötasapind, milles 90% naturaalset kivi)

Ühtlane värvitoon- mis annab töötasapinnale kauni disaini (lai värvivalik). Tugev- vastupidav raskustele. Töötasapind kardab järsku kuumust- väga suure kuumuse korral võivad tekkida mõrad. Puuduvad poorid, mis võiksid erinevaid vedelikke sisse imada, seetõttu ei teki ka erinevaid plekke ega laike -see muudab kvartskivi väga hügieeniliseks. Kergesti puhastatav- hoolduseks sobivad neutraalsed, õrnalt happelised või õrnalt aluselised puhastusained

Marmorist töötasapinnad (elegantne ja aegumatu looduslik kivi)

Võib kergesti kahjustuda. Nõuab rohkem hooldamist,  kriimustused on kerged tekkima. Imab kiirelt vedelikku endasse, seetõttu on plekid kiirelt tekkima (eriti ettevaatlik tuleks olla punase veini, kohvi, tee ning õlide ja mahladega). Kindlasti ka happeliste puuviljadega, mis võivad kõik töötasapinna välimust ja värvi rikkuda. Erinevate toiduainete serveerimisel kasutada töötasapinnal aluseid, et vältida vedeliku pinnale sattumist. Igapäevaseks hoolduseks kasutada niisket (mikrokiududest) lappi, sooja vett ja vajadusel neutraalset (pH 7) või õrnalt leeliselist (pH 8-10). Vältida happelisi pesuvahendeid ! Tasapinna pikaajalisuse tagamiseks, et vedelikud ei imbuks nii kiirelt kivi sisse vajaks pind töötlemist impregneerimisvahendiga, mis on spetsiaalselt mõeldud marmori jaoks ja mida tuleks vähemalt kord aastas korrata!

Kõrgsurvelaminaadist töötasapinnad (kõige odavam töötasapind, mida saab osta igast ehitusmaterjalide poest)

Töötasapinnale sattunud vedelikud tuleb kuivatada kiiresti, et vältida plekkide teket. Lõikamis- ja hakkimistöid tee ainult lõikelaual, kuna kriimustused tekkivad küllaltki kergelt. Vältida pinnakahjustusi kuumade pottide ja pannidega- võib tekkida tuhmumine, kuuma pinna põletusjälg. Töötasapinda puhastades, ära puhasta kriipivate vahenditega. Töötasapinda on lihtne niiske lapi abil puhastada - hoolduseks sobivad neutraalsed, õrnalt happelised või õrnalt aluselised puhastusained.

Keraamilised töötasapinnad

Valmistatud looduslikest materjalidest nagu päevakivi, liiv ja savi. (valmistatakse kõrgel kuumusel töödeldud keraamilisest plaadist). Vastupidavad kriimustustele- kuid tasapinnal kasutada siiski lõikelauda, mitte lõigata otse tasapinnal. Vältida tuleks raskete esemete kukkumist või lööke tasapinnale. Kuumakindlad- kuumad nõud ei muuda tasapinna värvi ega kahjusta pinda. Ei ima sisse vedelikke. Lihtne puhastada (igapäevaselt kasutada niisket mikrokiust lappi, sooja vett ja vajadusel neutraalset (pH 7), kergelt leeliselist (pH 8-10) või kergelt happelist (pH 4-6) pesuvahendit. Puhastamiseks ei tohiks kasutada väga happelisi või pleegitusaineid sisaldavaid vahendeid. Õige hooldamise korral säilivad kaua. Sobivad eriti hästi laste ja lemmikloomadega majja. Plekkidest hoidumiseks eemalda pinnale sattunud mustus koheselt. Keraamilisest materjalist töötasapinnad ei vaja impregneerimist, kuna need ei ima sisse vedelikke.

Täispuidust töötasapinnad- jätavad loodusliku mulje

Töötasapinnale tekkinud kriimustused on võimalik lihvimisega eemaldada (kuid selleks kulub lisa ajakulu). Vedelikud pühi kiirelt ära, et plekke ei tekiks. Töötasapinda tuleb hoida kuivana, et hea välimus säiliks aastaid. Vältida tuleks temperatuuri kõikumisi. Ära kasuta töötasapinda lõikelauana- kriimud on sel juhul kerged tekkima. Hoolduses väldi kriipivat pesukäsna. Õigelt viimistletud töötasapinda on kergem hooldada.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: alvhem.com, entrancemakleri.se (5, 7 pilt)

 


 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.