Sisekujunduses palksein, kuidas puhastada?

Sisekujunduses palksein, kuidas puhastada?

Vanas majas renoveerimise puhul võiks vana materjali üle vaadata, mitte koheselt kergekäeliselt prügimäele visata.

Kindlasti on lihtsam osta poest uus materjal kuid vana ajahambast puretud vana palksein või vana uks annab juba ise sisekujunduse interjööri iseloomu ja stiili. Vana palkseina ilu sisekujunduses oleks patt peita. Vana renoveeritud tumeda palkseina kõrvale võid sobitada heledaid toone- nii pääseks palksein veelgi rohkem esile. Lisaks võid valida ka heleda mööbli, mis aitaks antud ruumi tasakaalu tuua. Tume sisustus tumeda palgi kõrval võib muuta ruumi liiga süngeks ja pimedaks.

Kuidas puhastada palkseina?

Kui palkseina pinnal leidub naelu, peaks need alustuseks välja tõmbama sõrg-haamriga. Kui naelu kätte ei saa tuleks nad palgi sisse lüüa torniga (metallist pikk pulk, ühest otsast peenem, teisest jämedam). Seejärel puhasta palgi osa harjasest terasega, kui peaks olema mõni parandust vajav oksakoht, paranda väikeste puiduosadega. Järgmiseks kraabi palgi vahelt maha makroflex ja sammal.

Palgi vahele soovitatakse vanade majade puhul kasutada võimalikult naturaalseid soojustusmaterjale näiteks: turbasammalt ja -põhku, linatakku, meriheina, õlgi, roogu, saepuru, höövlilaastu.Viimase viimistluse võid teha  ketaslõikuriga (relakaga), millel küljes lamellketas (liivapaberketas).

Vali suhteliselt peene teraga liivapaberketas, et tulemus oleks ikka ilus. Liivapaberiketta jämedus võib olla 40, kuna liiga peene liivapaberiga võib minna väga kaua aega ja väga palju liivapaberit. Taldlihvijat ei soovitada, kuna sellega võib väga kaua minna, lisaks võib odavam taldlihvija ka üle kuumeneda liigse tolmu tõttu.

Tekst/kujundus: Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: historiskahem.se

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.