Kuidas hooldada ja puhastada ehteid?

Kuidas hooldada ja puhastada ehteid?
Ehted on väga ilusad, kuid valesti hooldades võivad need liiga kiiresti tuhmuda.

Kuidas hooldada ehteid õigesti, et säilitada nende ilu ja sära paljudeks aastateks? Toome sinuni need kõige olulisemad juhised, mida ehete hooldamisel ja puhastamisel arvesse võtta.

Ehete hooldamine

- Hoia ehted eemal kosmeetikast. Parfüümid, jumestusvahendid, kosmeetika ja kreemid sisaldavad kemikaale, mis kahjustavad ehteid. Lisa ehted alati pärast kosmeetika kasutamist, et kaitsta ehteid võimalike kahjustuste eest. Silmas võiks pidada, et ehted on viimased aksessuaarid, mis kodust väljudes lisatakse, ja esimesed aksessuaarid, mis koju jõudes eemaldatakse.

- Hoia ehteid päikesevalgusest ja kuumusest eemal. Ehteid tuleks kaitsta ereda päikesevalguse ja kuumuse eest. Hoia ehteid kangaga vooderdatud karbis, ehtekotis, ehtekarbis või laekas. Nii kaitsed ehteid tuhmumise ja kriimustuste vastu.

- Hoia ehteid eraldi. Oluline on hoida ehteid karbis üksteisest eraldi, et vältida ehete kriipimist, hõõrdumist ja kahjustamist. Nii kuld kui ka hõbe on mõlemad pehmed metallid, mis võivad üksteisele liiga teha. Erinevad metallid tuleks hoida eraldi, sest erinevate metallide koos hoidmine põhjustab pindade kriimustamist.
- Ära maga koos ehetega. Ehted peaks kindlasti enne magamaminekut ära võtma. Ketid võivad magades minna sõlme või saada viga. Ripatsid võivad keharaskuse all saada kahjustatud. Ehetega magamine on üheks peamiseks põhjuseks, miks vääriskivid kipuvad liiga kiirelt ära kaduma.
 
- Ära kanna ehteid füüsilise töö ajal. Soovitame ehteid mitte kanda füüsilist tööd tehes, näiteks majapidamistööd, ajatööd ning isegi sportimine. Higi ja muud kehavedelikud võivad ehete loomulikule oksüdeerimisele kaasa aidata ning muuta säravad pinnad tuhmiks.

- Väldi vett, auru ja niiskust. Vesi, intensiivne aur ja niiskus ei mõju ehetele hästi. Ära kanna ehteid vannis, duši all, basseinis, mullivannis, spaas ega saunas. Samuti peaks sõrmused, käeketid ja kellad eemaldama nõudepesuks ja kätepesuks. Kindlasti ei tohiks ehteid hoida niisketes tingimustes, näiteks vannitoas.

- Väldi tugevaid ja järske painutusi. Ehted on õrnad ja ehete painutamine võib muuta ehete kuju. Väiksemad metalliosad võivad tugeva painutamise tagajärjel ka ära murduda. Kividega ehete puhul võib painutamine mõjuda kividele niivõrd halvasti, et kivi võib pesast välja kukkuda.

Ehete puhastamine

- Kasuta ehete puhastamiseks spetsiaalseid vahendeid. Parima tulemuse saavutamiseks peab hõbe- või kuldehteid poleerima spetsiaalse poleerimise lapiga ja poleerimisvahendiga. Salvrätid või paberkäterätid võivad ehteid kriimustada.
 
- Puhasta ehteid regulaarselt. Kui soovid, et sinu ehted oleksid võimalikult kaua ilusad ja säravad, siis tuleb ehteid puhastada regulaarselt. Igal õhtul pärast ehete kandmist pühi ehted õrnalt puhta pehme lapiga üle, et eemaldada rasu ja higi. Aeg-ajalt valmista ehetele põhjalikum puhastus.
 
- Kodune puhastus. Kõige parem kodune vahend on soe vesi. Puhasta ehted õrnatoimelise nõudepesuvahendi ja sooja vee lahuses, loputa korralikult ja kuivata ehted õrnalt pehme lapiga. Kui soovid eemaldada ehete õõnsusest mustust, siis kasuta selleks ettevaatlikult pehmete harjastega laste hambaharja.
 
- Lase oma ehteid puhastada juveliiri juures. Soovitame aeg-ajalt lasta ehteid puhastada ka juveliiri juures. Teemantehteid tuleks lasta puhastada vähemalt üks korda aastas, et tagada ehete sära ja veenduda, et kivi püsiks korralikult paigal.

Ehted on aksessuaarid, mis võivad meie elus püsida väga pikki aastaid, pakkuda meile oma ilu, panna meie elu särama ja jutustada oma lugu. Seetõttu on oluline ehteid hoida ja nende eest hoolitseda. Vaid siis saavad ehted valmistada rõõmu veel kauaks.

 Tekst: aksessuaarid/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.