Kuidas ravida päikesepõletust?

Kuidas ravida päikesepõletust?

Päike, solaarium või mis tahes muu ultraviolettkiirguse allikas võivad põhjustada päikesepõletust või punetust ning hella nahka.

Ennetus on parem kui ravi, eriti kui sellega kaasnev nahakahjustus on püsiv, kuid on olemas võimalusi, mis soodustavad paranemist, ennetavad nakkusi ja vähendavad valu.

Valu ja ebamugavustunde leevendamine

1. Mine jahedasse vanni või duši alla. Hoia vesi jahedana (kuid mitte hambaid plagisema panevalt külmana) ja ole selles kümme kuni kakskümmend minutit. Kui oled duši all, siis vali õrn veevoog, mitte tugev, et vältida naha ärritamist. Lase nahal õhu käes kuivada või patsuta seda õrnalt rätikuga, et vältida naha koorumist. Väldi seebi, vanniõli ja teiste taoliste vahendite kasutamist. Sellised tooted võivad ärritada sinu nahka ja teha päikesepõletuse veel hullemaks. Kui sinu nahale hakkavad tekkima villid, siis eelista vanni duši asemel. Dušist tulev surve võib sinu ville lõhkuda.

2. Kasuta külma ja märga kompressi. Tee riidetükk külma vee all märjaks ja pane see mõjutatud piirkonnale 20-30 minutiks. Tee seda uuesti märjaks nii tihti kui vaja.

3. Võta käsimüügi valuvaigistit. Valuvaigistid nagu ibuprofeen või aspiriin vähendavad valu ja võimalik, et vähendavad ka põletust. Ära anna lastele aspiriini. Selle asemel vali midagi, mis on lastele mõeldud.

4. Proovi valuvaigistavat pihustit. Apteekides on saadaval pihusteid, mis on mõeldud punetavale ja sügelevale nahale. Pihustid, mis sisaldavad bensokaiini, lidokaiini või pramoksiini omavad tuimestavat toimet, mis võivad valu vastu aidata. Kuid kuna need on potentsiaalsed allergeenid on parem, kui testid seda puutumata nahal ja ootad päeva, et näha kas see põhjustab sügelust või punetust.

- Neid pihusteid ei tohi kasutada noorematel kui kahe aastastel ilma arsti nõuandeta. Metüülsalitsülaadi või trolamiini salitsülaati sisaldavad aerosoolid võivad ohustada 12- aastaseid ja nooremaid lapsi ning kapsaitsiin võib olla ohtlik alla 18- aastastele või inimestele, kellel on tšilliallergia.

5. Kanna avaraid puuvillast tehtud riideid. Suured T-särgid ja avarad puuvillast pidžaamapüksid on ideaalsed riided, mida kanda, kui taastud päikesepõletusest. Kui sul pole avaraid riideid, siis veendu vähemalt, et riided oleksid puuvillast (see materjal laseb sinu nahal hingata).
- Vill ja mõned sünteetilised kangad on eriti nahka ärritavad, tänu sügelema ajavatele kiududele.

6. Proovi kortisoonikreemi. Kortisoonikreemid võivad põletikku vähendada, kuigi tõendid näitavad, et neil on väike mõju päikesepõletustele. Kui sa arvad, et seda tasub proovida, siis otsi hüdrokortisiooni või midagi sarnast.
-Ära kasuta kortisoonikreemi noortel lastel ja näo piirkonnas. Kui sul on kreemi suhtes kahtlusi, siis küsi nõu apteekrilt. 

Kuidas ravida päikesepõletust?

Täiendava kahjustuse vältimine

1. Katsu päikese käest eemale hoida. Ideaalis peaksid sa püsima varjus või kandma kahjustatud alade peal riideid, kui lähed uuesti päikese kätte.
2. Kasuta päikesekaitsetooteid. Kasuta päikesekreemi, mille SPF on vähemalt 30, iga kord kui välja lähed. Kanna seda enda nahale iga tunni aja tagant ja ka siis kui puutud kokku veega või higistad palju.
3. Joo piisavalt vett. Päikesepõletus võib tekitada vedelikupuudust, seetõttu on oluline, et jooksid taastumise ajal palju vett. Soovitatav kogus on 8-10 klaasitäit vett.
4. Kasuta lõhnavaba niisutajat enda nahal, kui see paranema hakkab. Kui sul ei ole enam ville ja päikesepõletusest tekkinud punetus on tagasi tõmbunud, võid rahumeeli kasutada niisutavat kreemi. Kanna niisutavat kreemi, mis on lõhnavaba, päikesest kahjustada saanud nahale järgnevate päevade jooksul, et ennetada ärritust ja naha koorumist.

Meditsiinilise abi otsimine

1. Helista kiirabisse, kui sul on tõsine konditsioon. Helista hädaabisse, kui sinul või sinu sõbral on üks või rohkem nendest sümptomitest:
- Liiga nõrk, et seista
- Segaduses ja ei suuda selgelt mõelda
- Minestamine

2. Helista arstile, kui sul on märke kuumarabandusest või vedelikupuudusest. Kui sul on järgmised sümptomid, siis külasta arsti nii ruttu kui saad. Kui sümptomid on väga tugevad, siis helista kiirabisse selle asemel, et oodata arsti aega.
- Nõrkustunne
- Pearinglus
- Peavalu või valu, mida valuvaigistid ei leevenda
- Kiire pulss või kiire hingamine
- Ekstreeme janu ning uriini välja ei tule
- Kahvatu, rõske või külm nahk
- Iiveldus, palavik, külmavärinad või lööve
- Valutavad ja valgusele tundlikud silmad
- Palju valusaid ville, eriti kui need on laiemad kui 1,5 cm
- Oksendamine või kõhulahtisus

3. Jälgi infektsiooni nähtusi. Kui koged järgnevaid sümptomeid, eriti villi ümber, võib sinu nahk olla nakatunud. Sellisel juhul on meditsiiniline tähelepanu väga oluline.
- Suurenenud valu, paistetus, punatus või soojus villi ümber
- Punased triibud, mis ulatuvad villist eemale
- Villist tuleb mäda
- paistes lümfisõlmed kaelas, kaenlaaluses või kubemes
- Palavik

4. Helista hädaabisse, kui sul on kolmanda astme põletus. Kuigi see on harv juhus, on päikesest võimalik saada kolmanda astme põletusi. Kui su nahk näeb välja söestunud, vahajas ja valge, palju tumedam pruun või kõrgem ja nahkjas, siis ära oota vaid vali hädaabinumber. Tõsta vigastatud ala ootamise ajaks südamest kõrgemale ja eemalda riie, et vältida selle kinnijäämist põletuse külge.

Villide ravimine

1. Otsi meditsiinilist abi. Helista arstile, kui su nahk on päikesepõletusest villiline. See on märk tõsisest päikesepõletusest, mille ravimiseks on meditsiinilist abi vaja. Kui ootad arsti aega või kui su arst ei soovita mõnda kindlat ravi, siis järgi allpool olevaid nõuandeid.

2. Ära ville puutu. Kui su päikesepõletus on tõsine, võivad nahale tekkida mullilised villid. Ära proovi neid katki pigistada ja väldi nende hõõrumist ja kraapimist. Katki läinud villid võivad põhjustada nakkust ja armistumist.

3. Kaitse ville puhta kattega. Pese enda käed sooja vee ja seebiga, enne kui paned või vahetad villidel olevat katet. Väikeseid ville saab katta plaastriga, suurte jaoks vajad marlit. Vaheta katet iga päev senikaua, kuni vill on läinud.

4. Proovi antibiootikumi salvi, kui näed märke infektsioonist. Kasuta antibiootikumi salvi (nagu näiteks polümüksiin B või batsitratsiin) enda villidel, kui kahtlustad nakkust. Infektsioon võib ilmneda ebameeldiva lõhnana, kollase mädana või eriti punase ja ärritunud nahana. Ideaalis külasta arsti, et saada diagnoos ja nõuandeid enda sümptomite suhtes.
• Osad inimesed on sellistele salvidele allergilised nii, et salvi tasub testida alguses väikesel nahapinnal, mis pole kahjustada saanud.

Kodused abivahendid

1. Kasuta neid omal vastutusel. Allpool toodud vahendid ei ole teaduslikult kinnitatud ja need ei tohiks asendada meditsiinilist ravi. Teised vahendid, mida ei ole allpool välja toodud võivad parandamist hoopis pikendada või põhjustada infektsiooni. Eriti tasub vältida munavalget, maapähklivõid, vaseliini ja äädikat.

2. Kanna koheselt nahale aaloet. Kasuta 100% aaloe kreemi või mis veel parem, puhast aaloet otse taimest. See meetod, kui aaloed kantakse nahale koheselt ja tihti võib ära võtta päikesepõletuse päeva või kahega.

3. Proovi tee meetodit. Pane sooja vette kolm või neli teepakikest. Kui tee on peaaegu must, siis eemalda teepakid ja lase vedelikul jahtuda toatemperatuurini. Kasta lapp tee sisse ja patsuta sellega õrnalt enda päikesest kahjustada saanud nahka. Ära seda maha pese. Kui riie põhjustab valu, siis patsuta põletust teekotikestega.
- Proovi seda enne magamaminekut.
- Tea, et tee võib määrida riideid ja voodilinu.

4. Söö toite, milles on antioksüdante ja C-vitamiini. Kui põletus on väga hiljutine (ikka punane ja ei kooru), siis söö toite, mis on täis antioksüdante ja C-vitamiini nagu näiteks mustikad, tomatid ja kirsid. Uuringud on näidanud, et see vähendab keha vajadust vedelikku järgi, vähendades dehüdratsiooni ohtu.

5. Proovi salvei salvi. Mõndadel juhtudel peetakse salvei salvi heaks vahendiks villide vastu. Pea meeles, et taimne ravi ei ole raskete vigastuste jaoks sobiv; kui sul on tõsised põletused või villid, mis ei parane, siis pöördu viivitamatult arsti poole

Lisaks:
- Kui ostad aaloe kreemi, siis pane see külmkappi, et saada jahutavat kergendust, kui seda nahale peale kannad.
- Päikesepõletused võivad hilisemas elus põhjustada nahavähki, eriti kui tegu on villilise päikesepõletusega. Uuri enda nahka regulaarselt ja konsulteeri arstiga, et saada temalt nõu.
- Lõika tomat tükkideks ning pane seda põlenud nahale. See võib valu vähendada.
- Ära pane päikesepõletusele jääd! See võib tekitada “jää põletust”, mis võib olla pea sama valus kui päikesepõletus. Lisaks võib see sinu nahka veelgi rohkem kahjustada.

Tekst:  tootemaailm.ee/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.