Skandinaavialik elu Tallinna serval

Skandinaavialik elu Tallinna serval

Iseära uusasum Harku järve külje all meenutab oma teravate katuseviilude, hubaste puitfassaadide ja järvelähedase atmosfääriga killukest Skandinaaviat. Hoolikalt kavandatud hoovimaastikule paigutatud ridamajades lähevad eluruumid sujuvalt üle privaatseks õuealaks ning õueala omakorda ühiseks tagahooviks. Ükski maja ei ole täiesti samasugune kui teised: nii asum tervikuna kui ka iga kodu selles on mingil moel iseäralik.

„Minu jaoks peitub Iseära keskne mõte selles, et eluruumide ja õueala vahel on sünergia – mis toimub sees, on seotud sellega, mis toimub väljas ja vastupidi. Avatus, alates klaasiga välisustest kuni terrassile avanevate elutubadeni, on selles keskkonnas väga oluline,“ mõtiskleb Iseära kodude sisearhitekt Lennart Lind Liven AS-ist.

Lutsu tänava ridamajas asuvat neljatoalist näidiskodu kujundama asudes mängis Lennart väga erinevate mõtete ja suundadega, just nagu endale kodu looma hakates. Võttis aega, et materjale valida ja neid omavahel kokku sobitada. „Mulle meeldib mõelda kodust kui
galeriipinnast, kuhu inimene oma elu laiali paigutab,“ märgib ta. „Ise lähenesin sellele kodule aga kui tühjale lõuendile, kuhu hakkasin kavandama materjalide ja värvitoonide kooslust.“

Kodumaine ja naturaalne

Sisekujunduse märksõnadeks said naturaalsed materjalid, harmoonia ümbritsevaga. Nii on päris loomulik, et see elamine pole liigselt stiliseeritud ega uhkelda efektsete lahendustega. Ometi – kes vaatab, märkab rahuliku üldmulje taustal ka värve ja põnevaid tekstuure. „Väga tähtis asjaolu selle (ja tegelikult ka teiste Iseära kodude) loomise puhul on olnud see, kuidas valitud materjalid ajas nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt kestavad. Päris materjalid nagu puit, nahk ja metall vananevad väärikalt ning hoiavad oma väärtust pikalt,“ põhjendab sisearhitekt.

Skandinaavialik elu Tallinna serval

Metalli läiget tabab silm nii avatud köögis kui elutoas. Veidi üllatuslikult katab köögisaart roostevaba teras – väga levinud materjal profiköökides. Aus ja kauakestev. Nutikalt haakub sellega telerikapi roostevaba pealispind. Köök ise ei jäta sihilikult väga köögilikku muljet – seal ei ole ülemisi kappe, vaid avatud riiul, kubu pole pliidi kohal, vaid selle sees, ning kõik, mis võimalik, on peidetud kapiuste taha. Mööbel on valminud peamiselt kodumaise eritellimusena. Muuhulgas on eritellimus peamagamistoa voodi, mille retrostiilis peatsiosa on võimatu mitte tähele panna. Selle jämedakoeline punakas kangas lisab tuppa värvi ja on muide elutoa diivani sinaka kangaga samast seeriast.

Skandinaavialik elu Tallinna serval
Skandinaavialik elu Tallinna serval

„Arvan et selle kodu kõige suurem väärtus on aga suur lükandaken elutoa ja terrassi vahel,“ arutleb Lennart. „See on parim näide õue ja siseruumi ühendamisest, eluruumi juurde tekitamisest. Lisaks pikendab klaasitud terrass sooja aastaaega, sest on ka kevadel ja sügisel mõnusalt kasutatav.“ Saunaentusiastide jaoks on suurim pluss ehk hoopis keskmisest ruumikam ja valgusküllasem saun. Kuid neid kaht annab ju omavahel väga meeleolukalt ühendada.

Punase maja kaunis köök ja magamistuba
Skandinaavialik elu Tallinna serval
Skandinaavialik elu Tallinna serval

TUTVU ISEÄRA ASUMIGA LÄHEMALT SIIN
Fotod: Karl Kasepõld

Tekst/kujundus: liven.ee Scandinavian HOME | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: liven.ee, Karl Kasepõld

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAAKODUD | MAJAD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.