Tüümian ehk aed-liivatee

Koriander on üsna levinud maitsetaim

Tüümiani kasutatakse paljudes köökides, sealhulgas Euroopa, Briti, Vahemere, Aafrika, Ladina- ja Kesk-Ameerika, piirkondlike Ameerika ja Kariibi mere köökides.

Värsket ja kuivatatud tüümiani on tavaliselt saadaval supermarketi külmutatud toodete sektsioonis – kasutage vartest eemaldatud lehti või lisage see roogadele tervena. Tüümianitaim on tugev ja vastupidav ning vohab teie koduaias kasvukuudel.

Mis on tüümian?

Tüümian on ravimtaim, mille väikesed lehed kasvavad peenikeste varte kobaratel. Tüümiani kasutatakse igasuguste roogade maitsestamiseks kas eraldi või koos teiste tavaliste maitsetaimedega, nagu rosmariin, salvei ja majoraan. Iga dieedi jaoks sobiv ja väga harva allergeeniks peetav tüümiani võib tarbida igaüks, kes soovib värskete ürtidega süüa teha.

Tüümiani sordid

Kõige sagedamini kasutatakse toiduvalmistamisel harilikku tüümian ja sidrunitüümiani. Sidrunitüümiani välimus sarnaneb tavalisele tüümianile, kuid sellel on iseloomulik sidruni lõhn ja maitse. Võite kohata ka villast tüümiani, roomavat tüümiani, metsik tüümiani ja päkapikk-tüümiani – need kõik sobivad paremini kiviktaimla täidiseks kui kulinaarseks kasutamiseks.

Päritolu

Tüümiani päritolu võib otsida iidsetest ühiskondadest kogu Vahemere piirkonnas, kuigi praegu kasvatatakse ja küpsetatakse seda kõikjal maailmas. Siiski ei ole selle kasutamine alati olnud puhtalt kulinaarne. On tõendeid selle kohta, et iidsed egiptlased kasutasid palsameerimisrituaalides tüümiani võimsaid antiseptilisi omadusi. Roomlased pidasid seda rohtu vapruse ja jõu sümboliks – eriti sõjalise võimekuse osas – ning vahetasid seda omavahel, kinnitasid enne lahingut oksi rõivaste külge ja põletasid selle kimpu, et puhastada õhku kodudes ja palvekohtades.

Keskajal musta surma ajal arvati, et tüümiani aktiivne antiseptiline ühend tümool kaitseb nakkuste eest ja seda kasutati haigusest põhjustatud nahakahjustuste raviks. Hiljem peeti tüümiani müütiliste haldjate olemasolu märgiks. Läbi selle dokumenteeritud ajaloo on tüümiani meeldiva ürdi maitse ja antibakteriaalsete omaduste tõttu kasutatud toiduainete säilitamismeetodites.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: dreamstime.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.