Koriander on üsna levinud maitsetaim

Koriander on üsna levinud maitsetaim

Mis on koriander?

Koriander on vürts, mida toodetakse peterselli perekonda kuuluva koriandri taime (Coriandrum sativum) ümaratest punakaspruunidest seemnetest. Sõna koriander võib kasutada kogu taime kirjeldamiseks: lehed, varred, seemned ja kõik. Kuid koriandrist rääkides peab enamik inimesi silmas taime seemnetest toodetud vürtsi. Taime lehti nimetatakse tavaliselt koriandriks, mis pärineb hispaaniakeelsest sõnast koriander või hiina petersell. Koriandri juured ilmuvad kulinaarses kasutuses ka terava lisandina Tai karridele. Koriander kasvab kohaliku taimena kogu maailmas, sealhulgas Euroopas, Aasias, Aafrikas ja Ameerikas.

Päritolu

Koriandri taime päritolu kohta on vähe teada, kuigi üldiselt arvatakse, et see pärineb Vahemerest ja mõnest Edela-Euroopast. Eksperdid usuvad, et selle kasutamine pärineb vähemalt 5000 aastast eKr. Sanskritikeelsetest kirjutistest võib leida viiteid koriandrile ja seemned pandi Egiptuse hauakambritesse. Koriander hindab isegi mainimist Vanas Testamendis, kus Egiptusest põgenevatele juutidele antud mannat kirjeldati kui koriandriseemnet. Koriander oli üks esimesi maitsetaimi, mida kasvatasid Massachusettsi Ameerika kolonistid. Ja seitsmeteistkümnenda sajandi prantslased kasutasid destilleeritud koriandrit teatud tüüpi likööri valmistamiseks. Tänapäeval kasvatatakse koriandrit troopilistes ja subtroopilistes riikides üle kogu maailma ning seda ürti kasutatakse kogu maailmas.

Kuidas see maitseb?

Koriandri seemnetel on meeldiv sidrunimaitse ja lilleline lõhn. Maitse sobib köömnetega väga hästi ja paljud retseptid sisaldavad võrdses koguses kahte vürtsi. Taime lehed ja valminud seemned maitsevad täiesti erinevalt ning neid ei saa asendada. Värske koriander maitseb kirkalt ja teatud protsendile elanikkonnast on see seebise maitsega.

Toiduvalmistamine koriandriga

Terveid seemneid kasutatakse mõnikord marineerimiseks ja soolvees. Koriandri seemned on tavaliselt enne kasutamist röstitud ja jahvatatud; vastasel juhul võib neil olla närimiseks karm tekstuur. Jahvatatud koriandrit kasutatakse vürtsina roogades nagu karri ja küpsetistes. Kuivröstige neid pannil või ahjus madalal temperatuuril, seejärel kasutage jahvatatud koriandri valmistamiseks vürtsiveski.

Lugege kindlasti retseptid hoolikalt läbi. Kui see nõuab hunnikut koriandrit või suunab teid koriandrit hakkima ja varred ära viskama, viitab see värsketele koriandrilehtedele, pigem koriandri seemnetele.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.