Istutusjärgne lõikamine - pärast istutamist tuleb võraoksi kärpida

Istutusjärgne lõikamine - pärast istutamist tuleb võraoksi kärpida

Pärast istutamist tuleb võraoksi kärpida.

See on vajalik võra ja juurestiku vahelise tasakaalu taastamiseks, sest istiku väljakaevamisel jäi osa juurestikust mulda, aga ka pungade puhkemise ning okste kasvu ja harunemise ergutamiseks. Kärbitakse terava aianoa või -kääridega. Kärpimisel tuleb silmas pidada võra kujundamise nõudeid, okste kasvutugevust ja nende kasvusuunda. Põhimõtteliselt kärbitakse pikki tugevaid oksi rohkem, nõrgemaid vähem. Kärpimist alustatakse võra alumistest okstest. Lõige tehakse oksa edasikasvamiseks sobivas suunas asuva punga pealt. Enamasti suunatakse võraoksad kasvama võrast väljapoole. Kärpimisega reguleeritakse tasakaalu nii, et juhtoks jääks võraokstest 15...20cm pikemaks. Kui istikul on oksi liiga tihedalt ja palju, lõigatakse neist kõige vähem sobivamad välja. Selleks valitakse esmalt  välja tulevased võraharud (3...4), mis asetsevad ühtlaselt ümber tüvepikenduse ja väljuvad sellelt 10...15cm tagant. Eelistada tuleb suurema väljumisnurgaga oksi.

Kui suuremate okste vahel leidub ka väiksemaid peenikesi oksi, võib neid kärpida ja jätta nad nn. jämendusoksteks.

Kohe pärast istutamist ei ole soovitav võraoksi välja lõigata, sest juurdumata viljapuul paranevad lõikehaavad halvasti ja sageli ei arene kõik esialgu tugevana näivad oksad edasi ühtlaselt, vaid mõni neist jääb kasvus maha või kasvab ebasobivas suunas. Siis tuleb võraharude valikus parandusi teha ja on hea, kui on varuoksi. Võib juhtuda, et istikud ei lähe pärast istutamist kaua aega lehte. Seda esineb peaasjalikult siis, kui istutamisel ei ole täidetud kõiki nõuandeid, eriti kui istikute juured on liiga ära kuivanud ja neid ei ole enne istutamist töödeldud.

Kui istikud juunikuu keskel ei ole veel lehte läinud, tuleb nad maast välja kaevata ja juurestik üle vaadata.

Kui juureotsad on mustaks tõmbunud, tuleb neid kärpida ja seejärel juuri mõni tund vees leotada. Pärast seda kastetakse juured vee, savi ja veiserooja segusse ning istutatakse tagasi mulda. Kui tüve koor avaldab kuivamise tundemärke, on kipra tõmbunud, soovitatakse ümber tüve mähkida märga sammalt, mida aeg-ajalt tuleb niisutada. Ka on vaja selliseid istikuid hoolega kasta ja kastmisnõuga katta vee auramist pidurdava materjaliga.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.