Kuidas piparmünti värskena hoida?

Kuidas piparmünti värskena hoida?
On palju erinevaid mooduseid, kuidas piparmündilehti värskena hoida, kuid kõige parem moodus on samuti ka kõige lihtsam – pane nad vette nii nagu lõikelilledega teed!

Kui sa aga ei taha seda meetodit kasutada või oled juba piparmündi varred ära kärpinud, siis saad head tulemused ka siis kui paned need niiskete paberrätikutega külmkappi või jääkuubikute vormiga sügavkülma.

Piparmündi säilitamine vees

1. Pese õrnalt piparmünt. Kui su kimp on kinni pandud kummipaelaga, siis eemalda see. Lase külmal veel üle piparmündi joosta, kuid ole ettevaatlik, et sa ei kahjustaks õrnu lehti. Raputa ära kõik veepiisad, mis lehtede ja varte küljes on ning pane piparmünt paberrätikutele.
• Ürte tuleb alati pesta enne kui neid kasutad või ära paned, kuna need sisaldavad mustuste ja bakterite jälgi või jääke pestitsiididest ja väetistest.
• Ära kraani täie jõuga jooksma pane, kuna niimoodi avaldab vesi õrnadele lehtedele liiga tugevat survet.

2. Lõika kääridega ära varte alumised otsad. Niimoodi imeb piparmünt paremini endasse vett. Ole ettevaatlik, et sa ei lõikaks varsi liiga lühikeseks, kuna siis ei pruugi nad korralikult mahutisse mahtuda.
• Kui lõikad varred kerge nurga alt, siis imeb ürt endasse veelgi paremini vett.

3. Aseta piparmünt vette. Leia väike vaas, purk või mõni muu mahuti ning pane sinna ühe kolmandiku jagu vett. Pane piparmündikimp mahutisse niimoodi, et ära lõigatud otsad oleksid täielikult vee all. Nüüd on piparmündil pidev juurdepääs veele ning tema eluiga on pikem.
• Vaheta iga paari päeva tagant vett, et see puhas püsiks.
• Et piparmünt veelgi kauem värske püsiks, siis võid kasutada destilleeritud või mineraalvett.

4. Kata piparmünt kilega. Laota kilekott õrnalt piparmündikimbule, et ürt ei oleks õhule paljastatud. Kinnita kile kummipaelaga, mis jookseks üle vaasi, purgi või muu mahuti, mida sa kasutad. Sa võid piparmünti hoida nii külmkapis kui ka köögikapi peal.
• Kui piparmünt on korralikult kaetud ja sellel on palju vett, siis kestab see nädalaid, võib olla ka lausa terve kuu.
• Külmkapis olev piparmünt kestab kõigest mõni päeva kauem kui piparmünt, mis on toatemperatuuril.

Piparmündi mähkimine paberrätikusse

1. Tee paberrätikud märjaks. Rebi rullist 2-3 ühenduses olevat paberrätikut ja voldi need üksteise peale, et tekiks paksem paberrätik. Tee rätikud külma veega märjaks ja seejärel pigista üleliigne vesi välja. Need peaksid olema niisked, mitte tilkuvalt märjad.
• Tepitud stiilis paberrätikud peavad paremini vastu märjaks tegemisele ja mähkimisele.
• Liigne niiskus võib põhjustada ürtide kiiret roiskumist, seetõttu on oluline, et paberrätikud ei oleks liiga märjad.

2. Aseta piparmünt paberrätikutele. Tee paberrätikud sirgeks ja aseta need lauale lamama. Aseta piparmündid vertikaalselt ühtlasesse ritta nii, et need võtaks ära vaid poole paberrätikute ruumist. Kui vaja, siis trimmi piparmünti, et see sobiks paberrätikutega.

3. Rulli paberrätikud koos piparmündiga. Keera piparmünt koos paberrätikutega niimoodi rulli, et piparmünt oleks igalt poolt sellega kaetud. See pakub piparmündile olulist niiskust ja samas kaitseb õhu eest.
• Ole rullides ettevaatlik, et sa ei rebiks või muljuks piparmündilehti.

4. Aseta piparmünt külmkappi. Pane niiskesse paberrätikusse mähitud piparmünt suletavasse kilekotti või plastikust säilituskarpi ning aseta koos sellega külmkappi.
• Piparmünt, mis on mähitud märga paberrätikusse säilitab enda värvi, maitse ja tekstuuri vähemalt kaheks kuni kolmeks nädalaks.

Piparmündilehtede sügavkülmutamine

1. Eemalda piparmündilehed varte küljest. Pese piparmünt jaheda veega ning seejärel nopi lehed varte küljest. Selleks võid kasutada ka teravat nuga. Aseta lehed kuivale paberrätikule, et see imeks ära liigse vee.
• Samuti võid lehed ka ära hakkida, kui plaanid neid kasutada toidu sees väikeste tükkidena.

2. Pressi piparmündilehed jääkuubikute vormi. Kasuta ühe kuubiku süvendis ühte või kahte lehte ja tasanda need enda sõrmega.
• Kui sinu jääkuubikute vorm on suurte süvenditega või lihtsalt teistmoodi kujuga, siis on võimalik ühte süvendisse mahutada kaks kuni neli lehte.

3. Täida jääkuubikute vorm veega. Pane igasse süvendisse vett ja tee seda ettevaatlikult jättes natuke vaba ruumi, kuna jääkuubik paisub külmudes.
• Kui sinu piparmündised jääkuubikud on mõeldud kokteilide tegemiseks, siis võid nendesse lisada ka sidrunimahla.

4. Pane piparmündikuubikud sügavkülma. Sügavkülmas püsib piparmünt värskena terve igavikku ning saad seda mugavalt kasutada just siis kui sul vaja on.

Lisaks:
• Kui tahad säilitada suurt kogust piparmünti, siis tasub kasutada selleks kõike kolme ülevalpool väljatoodud meetodit, niimoodi hoiad külmkapis ruumi kokku.
• Ükskõik kuidas sa piparmünti säilitad on parim, kui kasutad seda mõne päeva jooksul peale ostmist.
• Purusta külmutatud piparmündilehed, et nende maitse paremini vallanduks.
• Viska piparmünt ära kui see muutub pruunikaks ja läheb libedaks!
• Niimoodi saad värskena hoida ka teisi ürte nagu petersell, koriander ja rosmariin.

Tekst/kujundus: tootemaailm.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.