Kuidas seemnest sidrunipuu kasvatada?

Kuidas seemnest sidrunipuu kasvatada?
Sidruneid on seemnest lihtne kasvatada ning toataimena näeb sidrunipuu imeline välja.

Seemned saad panna otse mulda või plastikust suletavasse kotti koos niiske paberrätikuga. Sellest artiklist saad teada, kuidas sidruniseemneid istutada mõlemat moodi. Lisaks saad ka nõuandeid, kuidas valida parimat seemet ja kuidas selle eest hoolt kanda.

Seemnete istutamine mulda

1. Valmista muld ette eraldi ämbris. Kalla muld suurde ämbrisse ja lisa vett, et see oleks niiske. Sega muld läbi seni, kuni see on ühtlaselt niiske. Ära lase mullal muutuda vesiseks, kuna siis lähevad seemned mädanema. Sidrunipuud armastavad vett, kuid need ei taha selle sees istuda.
• Proovi saada pastöriseeritud mullasegu. Pastöriseerimine eemaldab bakterid, mis võivad seemet tappa.
• Hea on ka muld, mis on segu turbast, perliidist, vermikuliidist ja orgaanilisest väetisest. See annab seemnetele vajalikke toitaineid.
 
2. Võta väike lillepott, millel on äravoolu augud. Pott peaks ideaalis olema 7-10 cm lai ja 12-15 cm sügav. Selline pott on piisav ühe seemne jaoks. Osadele meeldib istutada ühte lillepotti mitu seemet, kui samuti nii toimida soovid, siis vali suurem pott.
• Lillepotil peavad äravoolu augud, kui sinu potil neid ei ole, siis on sul vaja mõned puurida.


3. Täida lillepott mullaga. Täida pott mullaga nii, et umbes 3 cm servast oleks täitmata.

4. Tee 1.5 cm auk mulda. Seda saad teha sõrmega või pliiatsiga.

5. Vali täidlasem seeme orgaanilisest sidrunist. Väldi seemneid, mis on pärit anorgaanilistest sidrunitest, kuna tihtipeale need ei idane. Samuti väldi seemneid, mis on väiksed (riisitera suurused) või mis on kortsulised (nagu rosin). Sellised seemned ei idane või nendest ei kasva tugevat taime.
• Proovi istutada 5-10 seemet juhuks, kui osad ei idane.
• Pea meeles, et sinu sidrunipuule ei pruugi tulla vilju, kuid isegi ilma nendeta on sidrunipuu visuaalselt ilus.

6. Pese seeme, et saada lahti ligasest kattest. See on oluline. Geeljas kate sisaldab suhkruid, mis võivad põhjustada seemne mädanemist.
• Sa võid jätta seemned ööks sooja vette. See aitab neil ka kergemini idaneda.

7. Pane seeme auku ja kata kinni. Veendu, et terav ots on suunaga allapoole ja ümaram ots ülespoole. Juured tulevad teravast otsast.

8. Kata lillepott õhku läbilaskva kilega, et püüda kinni soojust ja niiskust. Aseta kile ümber poti ning kinnita see kummipaelaga. Tee kilesse paar auku, kasutades pliiatsit, hambaorki või isegi kahvlit. Need augud lasevad taimel hingata.

9. Aseta lillepott sooja kohta. Sa võid poti panna ka päikselisse kohta, kuid see pole sellel hetkel oluline. Liiga palju päikesevalgust võib lausa “ära küpsetada” noored ja õrnad idud. Umbes kahe nädala pärast peaksid nägema võrset.
• Ideaalne temperatuur on 20-28 °C.

10. Kasta mulda, kui sa näed, et see on kuiv. Kile peaks niiskuse kinni hoidma, kuid väga kuivas ruumis ei pruugi see nii olla. Kui näed, et pinnas hakkab kuivaks muutuma, siis eemalda kile ja kasta taime. Peale kastmist kata lillepott uuesti kinni.

11. Eemalda kile kui taim tärkab. Seejärel tõsta lillepott sooja ning päikselisse kohta. Jälgi, et muld oleks piisavalt niiske, kuid mitte vesine.

Seemnete idandamine plastikkotis

1. Niisuta paberrätik ning pane see lamedale pinnale. Pritsi paberrätikule vett ning pressi välja liigne vesi. Aseta paberrätik lamedale pinnale ning silu välja kortsud.
• Paberrätik peaks mahtuma sellisesse plastikust kotti, millel on sulgemisriba. Kui rätik on liiga suur, siis voldi see pooleks või veerandiks.

2. Vali 5-10 täidlast seemet orgaanilisest sidrunist. Seemne valimise kohta saad lugeda ülevaltpoolt.
• Kui sa kasutad väikeseid plastikkotte, umbes võileiva suuruseid, siis võta umbes 5-7 seemet, et seemnetel oleks ruumi kasvada. Kui sul on suuremad plastikkotid, siis võid kasutada kuni kümmet seemet.

3. Seemneid võid hoida ühe öö jooksul vee sees. See ei lase seemnetel ära kuivada. Kuivanud seemned ei idane.

4. Puhasta seemnetelt geeljas kate.

5. Koori ära valge kiht, et paljastuks pruuni värvi seeme. Alusta koorimist teravast otsast. Sa võid kasutada selleks enda küünt või käsitöönuga, et teha sisselõige ja seejärel väline kiht ära tõmmata. See teeb tärkamise seemnete jaoks kergemaks.

6. Aseta seemned niiskele paberrätikule. Proovi seemned ühtlaselt laiali laotada, et kui neile juured alla tulevad, ei takerduks need üksteise külge.

7. Kui seemned on paberrätikul, siis peaksid need jääma niiskeks. Kui märkad, et need töö käigus kuivama hakkavad, siis kata paberrätik teise niiske paberrätikuga. Enne järgmise sammu juurde asumist, eemalda teine paberrätik.

8. Libista paberrätik plastikkotti ja sule kott kindlalt. See aitab hoida kinni niiskust ja soojust ning seemned vajavad mõlemat, et idaneda.

9. Hoia seemnetega kott pimedas ja soojas kohas seni, kuni seemned idanema hakkavad. Temperatuur peaks jääma 20-22°C vahele. See peaks võtma aega nädal kuni kaks nädalat. Mõned seemned vajavad kuni kolme nädalat.

10. Istuta seemned, kui nende juured on umbes 8 cm pikad. Kui sa ei soovi nii kaua oodata, siis võid istutada ka siis, kui juured on 2 cm pikad. Tee lillepotti madal auk ja aseta seemned sisse nii, et juureosad oleksid allpool. Ettevaatlikult patsuta muld ümber võrse.

11. Aseta lillepott soojasse ja päikselisse kohta. Ära lase mullal muutuda kuivaks või vesiseks.


Võrse eest hoolitsemine

1. Kasta regulaarselt, umbes 2-3 korda nädalas. Kui võrsele on tekkinud lehed, siis lase pinnal muutuda kuivaks, enne kui uuesti kastad. Siiski, ära lase mullal täielikult ära kuivada, kui sõrme mulda pistad, siis peaksid tundma niiskust.

2. Veendu, et see saaks piisavalt päikesevalgust. Sidrunipuud tahavad vähemalt kaheksat tundi päikesevalgust. Võrsed vajavad 10-14 tundi. Sul võib vaja minna taimelampi, et kindlustada piisav valgus võrsele. Taimelampe leiad aianduspoodidest.

3. Tea, millal võrse ümber istutada. Lõpuks kasvab võrse poti jaoks liiga suureks. Kui võrse saab aastaseks, siis istuta see umbes 15 cm laiusesse potti. Lõpuks pead taime istutama lillepotti mis on 30-45 cm lai ja 25-40 cm sügav.
• Et teada, kuna on vaja taim uute potti istutada, siis vaata poti alla, kui sa näed äravoolu aukudest juuri, siis on aeg uue ja suurema poti jaoks.

4. Hoolda pinnase pH taset. Sidrunipuudele meeldib muld, mis on kergelt happeline. Selle pH peaks olema 5.7-6.5 vahel. Seda saad mõõta pH testimise komplektiga, mida saad soetada aianduspoodidest. Hea moodus happelisuse madaldamiseks on kasta taime kord kuus külma musta kohvi või teega (ilma suhkru ja piimata). Siiski jälgi pH taset, kuni see on jõudnud ideaalsesse vahemikku.

5. Paku enda taimele õigeid toitaineid, et see kasvaks tugevaks ja terveks. Sa võid kaevata kaeviku ümber puu ja täita selle kuiva kompostiga või võid seda kasta vees lahustuva väetisega. Siin on mõned moodused, et tagada enda puule vajalikke toitaineid:
• Väeta sidrunipuud kaks korda aastas orgaanilise väetisega nagu kompost või vermikompost.
• Kasta enda taime iga 2-4 nädala tagant vees lahustuva väetisega. See peaks olema kõrge kaaliumi ja magneesiumi sisaldusega.
• Kasta puud kord kuus Epsomi soolast (üks teelusikatäis) ja veest (2 liitrit) tehtud lahusega. Kui su puu on ikka veel väike, siis ei pruugi sul nii palju vett vaja minna. Selle asemel kasta taime nii palju kui vaja on ning jäta ülejäänud lahus järgmiseks kuuks.

6. Mõista, et enne kui puule viljad tekivad võib minna palju aega. Osad puud hakkavad vilju kasvatama viie aastaga, osadel võib kuluda lausa 15 aastat.

Lisaks:
• Hoia kompost kogu aeg niiske, kuid mitte märg.
• Kasuta sügavat lillepotti, kuna sidrunil on pikad juured.
• Kaalu viie võrse hoidmist ühes potis. See annab sulle lopsakama välimusega taime, mida imetleda. Kui võrsed piisavalt suureks kasvavad, võid need istutada eraldi pottidesse.
• Osad inimesed leiavad, et sidruniseemned ei taha terrakotast lillepotti.

Tekst/kujundus: tootemaailm.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.