Kuidas valida sobivaim voodipesu?

Kuidas valida sobivaim voodipesu?
On lugematul hulgal disaine, materjale ning mõõtusid. Anname mõned nipid, kuidas voodipesumaailmas paremini orienteeruda ning muuta oma magamistuba parimate unenägude oaasiks.

Nõu annab: Kadri Vinnal, Votex House OÜ

Materjal

Üheks tähtsaimaks kriteeriumiks voodipesu valikul on materjal. Peaksid arvestama, kui tihti Sa valitud voodipesu kasutad, pesed ning kuidas materjal Sinu naha vastas tundub. Lähtudes eelpool nimetatust on kõige vastupidavamateks ja nahasõbralikemateks kangasteks kõik naturaalsetest kiududest kangad nagu puuvill, puldan, puuvillasatiin, tencel, siid, bambus jne.

Puuvillasatiinist, tencelist, siidist ja bambusest eristab tavalist puuvilla ja puldanit nende labane kude, jäikus enne esimest kasutamist ning kortsuvus. Seevastu puuvillasatiinist, tencelist, siidist ja bambusest voodipesud on kohe pakendist võetuna pehmed ja siidised, pärast pesu ei vaja triikimist ja mis kõige olulisem, värvid ei luitu ka aastatepikkuse kasutuse järel.
Mis erinevus on puuvillasatiinil ning polüestersatiinil?

Pahatihti aetakse puuvillasatiini segamini sünteetilise satiiniga. Puuvillasatiin on tugev tihe kangas. Puuvillalõnga töötlemise ja kudumise tulemusena on satiin kerge läikega. Polüestersatiin meenutab atlassi või koguni siidi, kuid see ei ole naturaalsest kiust. Kahjuks nimetavad paljud kaupmehed sünteetilist satiini turunduseesmärgil puuvillasatiiniks, kuid see on eksitav. Sellest saab aru, kui magada kas või korra selliste linade vahel. Sünteetiline kiud ei ima niiskust, mis tekitab magades tunde, et oled terve öö ainult higistanud. Samuti polüesterkiud elektriseerub, seetõttu võib hommikul oodata ebameeldiv üllatus – elektrit täis juuksed.

Voodipesu värvid

Enne voodipesu värvikombinatsiooni valimist mõtle oma magamistoa üldise väljanägemise peale ja vali värvid, mis sobivad interjööriga. Näiteks, kui magamistuba on sinine võiks voodipesu olla taevasinine, hall, tumesinine või vastupidiselt kontrastne kollane, beežides toonides. Lisaks on olulised kangaste toonid, kui magamistoas on läbivad külmad toonid, võiks voodipesu olla soojades toonides ja vastupidi. Proovi sobitada voodipesu magamistoa stiiliga. Modernsesse ja minimalistlikku tuppa ei sobi kirjud ning suurte mustritega kangad, eelistatud on rahulik skandinaavialik stiil. Kuid romantilise, maakodu stiilis toaga harmoneeruvad just lillemotiivid, õrnad toonid, pitsid — kõik naiselik.

Hooldus

Soovitame enne esimest kasutamist voodipesu kindlasti läbi pesta. Muidugi on paljudel suur soov asuda oma magamistuba kohe uue voodipesuga ehtima, kuid mõistlikum oleks veidi kannatust varuda. Kõiki kangaid, nii rõivaste, kodutekstiili kui ka voodipesu tootmiseks, töödeldakse spetsiaalsete vahenditega, mis tagavad kaubandusliku välimuse. Selleks, et taastada tekstiilitoodete täiesti ohutu nahasõbralikkus ning hingavus tasub need enne kasutamist läbi pesta.

Voodipesu suurused

Kui rääkida suurustest, siis on väljakujunenud standartsed voodipesu suurused:
Ühe inimese voodipesukomplektid koosnevad:tekikott 150x210, voodilina 150x210 ning padjapüür 50x60

Kahe inimese voodipesukomplektid koosnevad: tekikott 180x210, voodilina 180x220 või 220x220 ning padjapüürid 50x60
tekikott 200x210, voodilina 220x220 ning padjapüürid 50x60
tekikott 220x210, voodilina 220x220 või 240x220 ning padjapüürid 50x60
tekikott 240x210, voodilina 240x220 ning padjapüürid 50x60

Pere voodipesukomplektid koosnevad: 2 tekikotti 150x210, voodilina 240x220 ning padjapüürid 50x60

Nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid mõõte patju, ebastandartseid tekke ning samuti voodeid. Selleks, et Sa endale täpselt õiges mõõdus voodipesu soetaksid, on oluline, enne ostu sooritamist mõõta üle kogu voodivarustus: tekid, padjad, voodi. Ainult nii võid kindel olla, et soetatud magamistoa pärl Sinu voodisse ideaalselt istub.
Tekst/kujundus: Kadri Vinnal, Votex House OÜ, Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: entrancemakleri.se

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist MAGAMISTUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.