Praktiline abiline köögihunt, mis võiks olla igas kodus

Praktiline abiline köögihunt, mis võiks olla igas kodus

Teate küll neid ameerika filme, kus pea igas köögis on kasutusel köögihunt, meil aga Eestis see veel nii levinud ei ole. Kellele aga ei meeldiks mugavus? Tihti saame sellest aru alles siis kui seda mugavust enam kasutada ei saa. Nii on ka köögihundiga. Kes on köögihunti korra mõnes majapidamises kasutanud, selle jaoks pole enam tagasiteed. Lihtsus, esteetika ja mugavus on siin määravateks märksõnadeks. Aga kuidas see kõik ikka töötab ja kui vajalik seade see meie kööki ikka on, räägib Wastemaid Eesti esindaja.

Köögihunt ehk toidujäätmete purustaja on läbimõeldud süsteemiga elektrimasin, mis muudab igapäevase köögielu, mõnusalt sujuvaks. Nagu nimigi ütleb on köögihundi põhiülesandeks toidujäätmete hävitamine, lõhkudes kõik purustajasse satuvad toidujäätmed väga väikesteks tükkides, mida saab siis koos veega läbi kanalisatsiooni lasta. Ja kuna meie bioloogilistest jäätmetest moodustub kuni kolmandik jäätmetest, mis kiirelt ka riknevad ja tekitavad prügikastis ebameeldivat lõhnu ja putukaid on köögihundi kasutamine siinjuures parim, mõistlik lahendus.

Köögihunti saab paigaldada pea iga köögivalamu külge ja see käib lihtsat kinnitades köögivalamu äravoolu (haisuluku) asemele. Kui ise köögihunti paigaldades kasutusjuhendit jälgides hakkama ei saa, saab seda teha lasta ka spetsialistil.

Köögihunti kasutades tuleks meeles pidada, et köögihunt kasutab oma tööprotsessis kraanivett ja seda peaks kasutama mõõdukas koguses. Kraanivett kulub päevas umbes üks WC loputuskastitäis. Eriti säästlikud köögikraanid köögihundile ei sobi ja samuti ei sobi sellele liiga väike hulk toidujäätmeid, sest need on kiulised. Üldises plaanis on köögihundid aga sisuliselt hooldusvabad.

Köögihunt käivitub nupust tööpinna peal ja aitab vabaneda kõigist vett sisaldavatest toidujäätmetest. Te kas koorite kartuleid, sööte arbuusi, puhastate kala, poolitasite just sidruni, lõpetasite õhtusöögi maitsva grillkanaga - köögihunt on alati abiks. See kõik ei pea rändama prügikasti lõhnama ja tilkuma, vaid köögihundi võimas tsentrifuug (mitte mingisuguseid lõiketera!) viib koos veega kõik kenasti kaasa. Tänu avatud külmaveekraanile jääb jäätmetest alles justkui ploomimehu siis ka äravoolu torud saavad oma "kiudained" kätte ja püsivad rasva ja ummistuse vabad.

USA-s mõeldi majapidamistes tekkivate toidujäätmetega seotud probleemidele juba alates 1940-ndatel, mil mõeldi välja köögihunt, mis on tänaseks seal kasutuses üle 60% majapidamistest.  Meie valikus leiab USA firma WasteMaid köögihunte, mis on maailmas omas segmendis tipus, pakkudes vastupidavust ja innovaatilisi lahendusi. Nad on oma kaalult kergemad, mis tähendab lihtsamat paigaldust ja nad teevad tööd suuremate pööretega ehk purustamisprotsess on kiirem ja efektiivsem. Seega kulub ka vähem elektrit ja vett. Elektrit kulub seadmele umbes 3 KW aastas. Võrdluseks: A+ külmkapp tarbib aastas keskmiselt 280 KW. Hinnatasemel 350 EUR saate juba väga võimsa ja vaikse mudeli järgmiseks kümneks aastaks. On ka soodsamaid ja kallimaid mudeleid, kuid valiku peaks tegema igaüks oma kasutamise intensiivsuse järgi. WasteMaid kasutab masina korpuse tegemisel ühes tükis ülikvaliteetset vibratsioonikindlat plastikut, see ei roosteta ja on antibakteriaalse lahendusena kasutajale hea abiline iga söögikorra valmistamise juures. Samuti on masinad vaiksed, pool minutit tsentrifuugi pöörlemist ja kogu valamu on toidujäätmetest lõplikult vabanenud.

Köögihundi puhastuse osas muret pole, selleks võiks korra kuus kasutada spetsiaalset mõnusasti vahutavat pulbrit või ka tavalist sidrunit. Mõne minutiga on masin seest puhas ja lõhnavaba. Sisuliselt on WasteMaid köögihundid hooldusvabad, ootavad kasutajalt lihtsalt heaperemehelikku suhtumist.

Tekst: wastemaid /kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: blanco.com

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist KÖÖK | SÖÖGITUBA

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.