Miks ei peaks lillepoti põhja kive panema?

Miks ei peaks lillepoti põhja kive panema?

Üks potiaianduse müüte on see, et auguga poti põhja võiks panna kivid, et üleliigne vesi saaks paremini ära voolata. Tegelikkuses näitavad katsed hoopis seda, et kivide panek potti pole kasulik, vaid hoopis kahjulik!

Põhjuseks on "perched water table".  Mida see täpselt tähendab?  Kui potis olevale mullale valada vett, hakkab gravitatsioon seda poti all olevast august välja tõmbama. Samal aja toimib muld sarnaselt nagu paber: kui paberitüki ots vette panna hakkab vesi mööda paberit üles tõusma. Seda põhjustavad kapillaarjõud (vee molekulid haakuvad paremini mullaosakeste külge kui teiste vee molekulide külge). Mida rohkem vett potist augu kaudu välja voolab seda väiksema jõuga gravitatsioon vett tõmbab, kuna allapoole suruv vee mass mullas jääb järjest väiksemaks. Mingil hetkel on gravitatsioon ja kapillaarjõud sama tugevad ning vesi jääb seisma. See ongi "perched water table" - tekib mullakiht, kuhu vesi jääb pidama!

Kui paned kivid poti põhja jääb seisev vesi mullakihti, mis on kividest üleval pool. Taime juured ulatuvad kõige niiskemasse mullakihti ning lähevad mädanema! Kui sa ei pane poti põhja kive jääb kõige vesisem mullakiht tõenäoliselt taime juurtest allapoole.

Et paremini aru saada vaata neid videosid: Kuidas sarnase idee abil saab vaid ühe klaasi veega tugeva veetünni ära lõhkuda: VIDEO 1. Seletus koos katsetega: VIDEO 2

Siit ka üks hüpotees: kui lisada mullale perliiti, siis kapillaarjõud vähenevad ja seetõttu vesise mullakihi paksus väheneb? Eks igaüks ise otsustab, mis on tema jaoks parim aga meie pottide põhja kive ei lisa.

Tekst/kujundus: Kätlin Evard taimedele.ee / Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.