Teile parima veebikogemuse pakkumiseks kasutab see veebisait küpsiseid.
Meie veebisaiti kasutades nõustute küpsiste kasutamisega Lähemalt saab lugeda veebilehe all servas olevast menüüst
Cookies are short reports that are sent and stored on the hard drive of the user's computer through your browser when it connects to a web. Cookies can be used to collect and store user data while connected to provide you the requested services and sometimes tend not to keep. Cookies can be themselves or others.
There are several types of cookies:
So when you access our website, in compliance with Article 22 of Law 34/2002 of the Information Society Services, in the analytical cookies treatment, we have requested your consent to their use. All of this is to improve our services. We use Google Analytics to collect anonymous statistical information such as the number of visitors to our site. Cookies added by Google Analytics are governed by the privacy policies of Google Analytics. If you want you can disable cookies from Google Analytics.
However, please note that you can enable or disable cookies by following the instructions of your browser.
Mis on koriander?
Koriander on vürts, mida toodetakse peterselli perekonda kuuluva koriandri taime (Coriandrum sativum) ümaratest punakaspruunidest seemnetest. Sõna koriander võib kasutada kogu taime kirjeldamiseks: lehed, varred, seemned ja kõik. Kuid koriandrist rääkides peab enamik inimesi silmas taime seemnetest toodetud vürtsi. Taime lehti nimetatakse tavaliselt koriandriks, mis pärineb hispaaniakeelsest sõnast koriander või hiina petersell. Koriandri juured ilmuvad kulinaarses kasutuses ka terava lisandina Tai karridele. Koriander kasvab kohaliku taimena kogu maailmas, sealhulgas Euroopas, Aasias, Aafrikas ja Ameerikas.
Päritolu
Koriandri taime päritolu kohta on vähe teada, kuigi üldiselt arvatakse, et see pärineb Vahemerest ja mõnest Edela-Euroopast. Eksperdid usuvad, et selle kasutamine pärineb vähemalt 5000 aastast eKr. Sanskritikeelsetest kirjutistest võib leida viiteid koriandrile ja seemned pandi Egiptuse hauakambritesse. Koriander hindab isegi mainimist Vanas Testamendis, kus Egiptusest põgenevatele juutidele antud mannat kirjeldati kui koriandriseemnet. Koriander oli üks esimesi maitsetaimi, mida kasvatasid Massachusettsi Ameerika kolonistid. Ja seitsmeteistkümnenda sajandi prantslased kasutasid destilleeritud koriandrit teatud tüüpi likööri valmistamiseks. Tänapäeval kasvatatakse koriandrit troopilistes ja subtroopilistes riikides üle kogu maailma ning seda ürti kasutatakse kogu maailmas.
Kuidas see maitseb?
Koriandri seemnetel on meeldiv sidrunimaitse ja lilleline lõhn. Maitse sobib köömnetega väga hästi ja paljud retseptid sisaldavad võrdses koguses kahte vürtsi. Taime lehed ja valminud seemned maitsevad täiesti erinevalt ning neid ei saa asendada. Värske koriander maitseb kirkalt ja teatud protsendile elanikkonnast on see seebise maitsega.
Toiduvalmistamine koriandriga
Terveid seemneid kasutatakse mõnikord marineerimiseks ja soolvees. Koriandri seemned on tavaliselt enne kasutamist röstitud ja jahvatatud; vastasel juhul võib neil olla närimiseks karm tekstuur. Jahvatatud koriandrit kasutatakse vürtsina roogades nagu karri ja küpsetistes. Kuivröstige neid pannil või ahjus madalal temperatuuril, seejärel kasutage jahvatatud koriandri valmistamiseks vürtsiveski.
Lugege kindlasti retseptid hoolikalt läbi. Kui see nõuab hunnikut koriandrit või suunab teid koriandrit hakkima ja varred ära viskama, viitab see värsketele koriandrilehtedele, pigem koriandri seemnetele.