Kevadised Aiatööd: Muru Õhutamine

Septembrikuu toimetused

Kevad toob endaga kaasa uue alguse aias - linnud laulavad, taimed hakkavad õitsema ja muru tärkab uuesti ellu. Sel perioodil on oluline anda oma murule vajalik tervitus, et see saaks järgnevatel kuudel õitseda ja rohetada täies hiilguses. Üks oluline kevadtööde hulka kuuluv tegevus on muru õhutamine.

Miks peaksime seda tegema? Mõelge murule kui elavale organismile, mis vajab õhku, vett ja toitaineid, et kasvada ja areneda. Aja jooksul võib muru pinnas muutuda aina tihedamaks, eriti pärast talve, kui selle peal on kogunenud surnud rohi, lehed ja muud orgaanilised materjalid. Eriti tihedaks võib muutub pinnas seal, kus rohkem ka kõnnitakse või ollakse. Selline tihendatud pinnas takistab aga õhu, vee ja toitainete juurdepääsu muru juurtele, mis omakorda võib põhjustada muru nõrgenemist ja haavatavust umbrohu, haiguste ja kahjurite suhtes.

Muru õhutamine aitab seda probleemi lahendada. Õhutamisprotsess hõlmab spetsiaalse tööriista kasutamist, mis tungib muru pinnasesse ja loob väikesed augud. Need augud võimaldavad mullal ja juurtel paremini õhku, vett ja toitaineid imada. See omakorda aitab murul kasvada tervislikumaks ja tugevamaks, soodustades juurte sügavamat kasvu ja rohkemate toitainete imendumist.

Kuidas siis õhutada? Esiteks, valige päikesepaisteline päev, kui muru on kuiv, kuid maa veel veidi niiske. See tagab muruõhutajale selle, et ta saab mulla kergesti läbistada. Enne muru õhutamist eemaldage murult suurem praht, nagu lehed ja muu orgaaniline materjal, et tagada parem pinna töötlemine. Seejärel kasutage spetsiaalset muruõhutaja tööriista, mille teravad piigid või labad tungivad mulla sisse ja loovad väikeseid õhukanaleid. Liikuge aeglaselt üle muru, tagades kogu pinna töötlemise erinevatest suundadest. Pärast õhutamist märkate, kuidas muru pinnale tekivad väikesed augud, mis aitavad mullal ja juurtel paremini õhku, vett ja toitaineid saada.

Samuti paraneb muru drenaaž, vältides liigse vee kogunemist pinnasesse ja tugevdades muru vastupanuvõimet umbrohule ja haigustele.

Oluline on meeles pidada, et õhutamine ei tohiks toimuda kuumal suvepäeval, sest siis võib muru liigselt kuivada ja õhutamise mõju väheneda. Samuti tuleks vältida õhutamist pärast vihmasadu või kui muld on liiga kuiv, kuna sel juhul võib muru kahjustada.

Õhutamine on oluline osa regulaarsest aiatööde plaanist, mis aitab hoida muru tervena ja kaunina aastaringselt. Seega, kevade saabudes võtke aega oma muru eest hoolitsemiseks, et tagada selle tervislik ja elujõuline välimus terveks hooajaks.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: unsplash.com (The Ian)

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.