Teile parima veebikogemuse pakkumiseks kasutab see veebisait küpsiseid.
Meie veebisaiti kasutades nõustute küpsiste kasutamisega Lähemalt saab lugeda veebilehe all servas olevast menüüst
Cookies are short reports that are sent and stored on the hard drive of the user's computer through your browser when it connects to a web. Cookies can be used to collect and store user data while connected to provide you the requested services and sometimes tend not to keep. Cookies can be themselves or others.
There are several types of cookies:
So when you access our website, in compliance with Article 22 of Law 34/2002 of the Information Society Services, in the analytical cookies treatment, we have requested your consent to their use. All of this is to improve our services. We use Google Analytics to collect anonymous statistical information such as the number of visitors to our site. Cookies added by Google Analytics are governed by the privacy policies of Google Analytics. If you want you can disable cookies from Google Analytics.
However, please note that you can enable or disable cookies by following the instructions of your browser.
Vaata milliste värvidega näeb välja Palmse mõisapark augusti keskel kui roosipõõsad uuesti uhke õitsengu teinud.
Hea teada!
Augustikuu on rooside õitsemise tipphetk, mil aiakäärid võiks koguaeg oma koduõuel käepärast olla, sest iga närbunud õis või õiekobar tuleks kohe nende tekkimisel ära lõigata. Esiteks näeb ka roosipõõsas siis korrektsem välja ja teiseks ergutab äraõitsenud õite eemaldamine taas uute võrsete kasvatamist, mis varsti uuesti õide puhkevad. Kui aga jätta õied põõsale ja neid mitte ära lõigata, hakkavad neist arenema viljad, milletõttu põõsas keskendub siis viljade küpsetamisele mitte uutele õitsvatele võrsetele.
Kuidas õigesti lõigata annab nõu Horticom?
Paljud teevad selle vea, et lõikavad närtsinud õie või õiekobara ära kohe selle alt. Õige koht on hoopis mujal: loe õiest või õiekobarast allapoole kolm lehte ja tee lõige kolmanda lehe pealt. NB! Lehti lugedes ära arvesta seda lehte, mis on otse õisiku all (seda, mille kaenlast tuleb õisik). Niimoodi lõigates ajab taim varsti 2–3 viimase lehe kaenlast välja uued kasvud, mis hakkavad mõne aja pärast õitsema. Ühe äraõitsenud õie või kobara asemele kasvab seega mitu uut ja põõsal on õisi tõsisema külma tulekuni. Suuri õiekobaraid hakka puhastama kohe, kui esimesena puhkenud õied hakkavad neis närbuma. Murra või lõika vanu õisi värskete õite ja puhkevate nuppude vahelt välja seni, kuni kogu õisik on õitsenud. Siis lõika see allapoole lugedes kolmanda lehe pealt maha.
Üks kaval nipp
Mõni roosikasvataja aga ei lasegi kobarat lõpuni õitseda, vaid lõikab selle ära siis, kui kolm neljandikku õitest on lõpetanud. See ergutab kasvama uued õiepungad ning uued õisikud tekivad kiiremini. Põõsas õitseb ühtlasemalt. Kui tahad roosipõõsast võtta vaasi lõikeõit, siis jälgi, et põõsal olevale oksale jääks alles vähemalt 5–6 lehte. Nende kaenaldest kasvavad varsti uued võrsed, mis hakkavad õitsema. Pärast iga põõsa lõikamist desinfitseeri kääre (piiratusega, kange viinaga, vedela pesuvalgendiga). See on küll tüütu, kuid nii väldid võimalike haigustekitajate kandumist teistele roosidele.
Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.