
Võrratu köök, kus rõhk punastest tellistest seintel ja mürkrohelisel köögimööblil.

Iittala 2023. aasta klaasivärvid on Sevilla oranž, ultramariinsinine ja vask

Miks juuksed murduvad ja on kuivad?
Põhjuseid, miks juuksed murduvad, on haprad ja kuivad, võib olla mitu.
Üheks peamiseks põhjuseks on see, et juustest kaob selle peamine ehitusmaterjal, keratiinproteiin ja juustele elastsust andvad niisutavad osakesed. Millised on inimese juuksed, miks neist proteiin või niiskus kaob, kirjutame lähemalt järgnevas loos.
Blondidel on keskmiselt 140 000 juuksekarva, brünettidel 110 000 ja punapeadel vaid 90 000. Inimese juuksekarv koosneb 3 kihist, medullast ehk tuumast, suurimast kihist cortexist, mis annab juukse-karvale tugevuse ning cuticle’ist ehk juukse väliskihist, mis kaitseb juukseid väliste kahjustuste eest, annab juustele sileduse ja elastsuse.
Inimese terved juuksed sisaldavad 80-85% keratiinproteiini, mis moodustavad pika keti 1 9 erinevast aminohappest, 10-15% niiskust ja 5% vitamiine, lipiide ja pigmente. Aminohapped on lühikese ahelaga peptiidid ning kui peptiidid kokku liita, saame polüpetiidid, mis moodustavad juuksekarvas ühtse tugeva köie, et hoida juukseid tugevatena.
Inimese juukses on 19 erinevat aminohapet. Aminohapped on ühendatud peptiidisildadega. Kui need sillad murduvad, kaovad juuksest neid tugevdavad ained, mis tähendab, et juuksed murduvad kiiremini, on haprad ja kuivad. Juuste murdumist, kuivust ja haprust mõjutavad keskkonnast tingitud tegurid, nagu külm või kuum õhk, päike ja samuti juuste kuumtöötlemine sirgendajate ning lokitangidega. Kahjuks rikub kõige enam meie juukseid aga keemiline töötle-mine, värvimine, keemiline lokitamine, sirgendamine. Kõige selle tulemusena kaovad juustest aminohapped ja proteiin. Juuksed hakkavad katkema, nende pealispind muutub kahu-seks, juuksed näivad elutud ning ei taha alluda meie soovitud viimistlusele.
Head teemad lugemiseks
Enim loetud artiklid
"Soovid meie ajakirjas reklaami, siis kirjuta toimetusele"
Ajakiri ScandinavianHOME alustas tegevust aastal 2015.