Mees, kasuta palsamit! Miks? Peale selle artikli lugemist sa enam nii ei küsi!

Mees, kasuta palsamit! Miks? Peale selle artikli lugemist sa enam nii ei küsi!

Trendikad ja keerukad lõikused ning populaarsust koguvad habemed vajavad erihooldust, mistõttu leiab poodidest üha uusi tooteid ja laienenud valikut just meestele.

Tänavapilti rikastavad testosteroonist läbi imbunud mehised ja ülilahedad juuksurisalongid, kus teenuse juurde käib iseenesest mõistetavalt õlu ja krõpsud või viski ja sigar. Kõige selle juures võiks arvata, et mehed teavad, milliseid tooteid ja miks kasutada, kuid siiski ei tea paljud neist, miks peaks palsamit kasutama.

Miks siis on palsami kasutamine hädavajalik?

Et soeng püsiks hooldatud ja kaunis, ei piisa vaid headestviimistlusvahenditest – ideaalse soengu saladus peitub eelkõige õiges juuksehoolduses. Juukse pealispind saab iga päev palju kahjustusi. See võib kõlada uskumatult, aga juukseid kahjustab ka nende kammimine ja isegi magamine, sest pikali olles juuksed hõõrduvad.

Lisaks kahjustavad juukseid temperatuuri muutused, tuul, päike, soolane mere- ja kloorine basseinivesi, keskkonnast tulenevad kahjustused nagu tolm ja õhus leviv saaste. Seetõttu ongi vajalik juukseid toita ja niisutada, et nad oleksid tugevad ja vastupidavad.

Seda kõike teeb juuste heaks just palsam. Võrreldes naistega, on meeste juuksed vähem töödeldud või kahjustatud. Juukselõikus on lühike ja nõnda saab päris hea “koormuse” keskkonna või ilmastiku mõjudest peanahk. Palsam aitab peanahka niisutada, hoida seda tervena. Paljud spetsiaalselt meestele mõeldud palsamid (näiteks piparmündi või kofeiini sisaldusega) ergutavad peanaha vereringet ning annavad mõnusa jahutava tunde. Peanaha niisutamine ja vereringe ergutamine aitavad edasi lükata ka juuste varast väljalangemist, sest juuksejuured saavad paremini hapnikuga varustatud. Palsam lisab juustele vajalikke toitaineid ja parandab nende väljanägemist. Hooldatud ja heas toonuses juukseid on tunduvalt lihtsam viimistlusvahendite abil ideaalselt hoidvaks soenguks lihvida.  Palsamit kasutades võid öelda hüvasti piinlikele valgetele, kuivadele kõõmalaadsetele ebemetele õlgadel ning juuksed ei ole enam täis staatilist elektrit. Samuti ei pea palsamit kasutades kartma, et hommikul peeglisse vaadates avastad iga juuksekarva eri suunda vaatamas.

Aga millist palsamit valida?

Palsamid jagunevad juustest välja loputatavateks ja pähejäetavateks (Leave-in). Palsamid, mida juustest välja loputada, tungivad tänu intensiivsemale konsistentsile sügavamale juukse sisemusse ning parandavad juuksestruktuuri enam, kui pähejäetavad palsamid. Leave-in palsamite eesmärgiks on peamiselt niisutada juukse pealispinda ja muuta soeng kergemini käsitletavaks. Lihtsustatult saab palsamid grupeerida vastavalt juuksetüübile: Normaalsed või õhukesed juuksed – vali normaalsetele juustele- või juustele tekstuuri lisava palsam. Need aitavad tugevdada õrnemaid juukseid ja lisavad juustele vajalikul määral niisutust ilma neid raskeks muutmata.  Sellisetele juustele sobivad ideaalselt ka pähejäetavad palsamid. Tihedada, paksud juuksed – vali pigem niisutav palsam, mis toidab ja hoiab juukseid edasiste kahjustuste eest. Kuivad, hallisegused või lokkis juuksed - seda tüüpi juuksed vajavad palsamit kõige enam. Kindlasti vali niisutav ja juukseid toitev palsam, mis aitab taastada juustes niiskustasakaalu ja silub juuste pealispinda. Lisaks niisutab ja toidab palsam ka peanahka ning aitab nii ära hoida valgete kõõmalaadsete helbete teket. Ideaalis võiksid selliste juuksetüüpide omanikud kasutada lisaks ka pähejäetavat palsamit, mis annab juustele lisaniisutuse ja pehmuse. Rasused juuksed – vali mentooli sisaldav palsam, mis aitab eemaldada liigse rasu ilma peanahka kahjustamata.

Kuidas palsamit kasutada?

Kui oled šampooniga juuksed puhtaks pesnud, hõõru umbes 1 euro mündi suurune kogus palsamit käte vahel ühtlaseks ning seejärel  masseeri palsam juustele. Lase mõjuda 2-3 minutit (sel ajal võid näiteks habet ajada või pesta ülejäänud keha) ja seejärel loputa palsam juustest. Lase juustel õhu käes kuivada või kuivata fööniga, stiliseeri vastavalt soovile. Kui kasutad pähejäetavat palsamit, pihusta see rätikukuivadele juustele ja lase juustel normaalselt kuivada või kuivata fööniga ning stiliseeri vastavalt soovile. Kui soovid, et sinu juuksed oleksid laitmatult hooldatud ja ei langeks liiga varakult välja, kasuta juuksepalsamit, sest see mitte ainult ei muuda juukseid kergemini käsitletavaks ja tervemaks, vaid tugevdab neid, mis omakorda aitab vältida tulevikus juuste hõrenemist või seda protsessi edasi lükata.

Tekst: Kersti Raud (salon+)/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

 

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.