StenCilit seinašabloonid

StenCilit seinašabloonid

Stencilit sai alguse 2013.aastal pere ettevõttena, mis praeguseks on kasvanud 5 -liikmeliseks firmaks.

Stecilit tiimi moodustavad noorema põlvkonna disainerid, kes on loonud kodumaise ning innovaatilise toote - seinašabloonid, millega saab dekoreerida nii kodu kui kontori seinu, tehes seda šablooni, värvi ja värvirulliga.

Merili Sulg on noor ja andekas Tartu Kõrgema Kunstikooli Maalingute erilala lõpetanud Stenciliti disainer ja asutaja, kes loob seinte tarvis võrratute mustritega šabloone koos kaasasutaja Petricaga, kes on Tartu Ülikooli taustaga. Stencilit sündis Merili arvates loomulikust asjade käigust. Mustrite loomine ja väljamõtlemine on Merilile saanud hingelähedaseks aastate jooksul. Ta arvab, et päris algse lükke sellele andis tema õpingute aeg Kõrgemas Kunstikoolis, kui neile ühel päeval tapeedi loomine, algusest lõpuni ülesandeks anti.

Kõik tuli endal välja mõelda ja käsitsi siiditrükis valmis trükkida. Muster ja värvigamma pidid lihtsalt sellise töö puhul paigas olema. Joonistasin, segasin värvikombinatsioone ja mässasin igat pidi ning tegin lõpuks arvutiga mustri paika jooksmise, et kõik oleks kindel, enne kui käsitsi trükkima hakkasin. Kuna oli eesti film 100. aastapäev, anti tapeediloomisel ka teemaks Eesti Film. See oli keerukas teema, et luua muster. Aga tahtsin teha midagi lihtsalt ning mulle meenus satiiriline animafilm Nael 1972.aastast. See oligi minu esimene muster - naelad!

Tegime koolis samuti väikeseid bordüürišabloone, kuid mina tahtsin luua suuremõõtmelisi. Sealt edasi jõudsingi seinašabloonideni, mis tundusid hulga lihtsamad ja praktilisemad, kui juba iganenud tapeet. Põhimõtteliselt samal ajal, kui õppisin käisime mõlemad ka Tartu Loomemajanduskeskuses äriplaani inkubatsiooni kursusel, kus saime kõige tugevama lükke juba firma asutamiseks.

Seinašabloon Siberi Taiga.Lastetuba Pärnus.Fotograaf Maanus Kullamaa

Kui hästi on shabloonide kasutus võetud vastu, interjööri seinte dekoreerimisel?

Kindlasti võime öelda, et meie šabloonid on väga hästi Eesti turul vastu võetud ning kasvutrend jätkub. Tänapäeva nooretele peredele, kes on meie põhiline sihtgrupp, meeldivad loomingulised tee-ise lahendused. Meie anname selleks vahendi - šabloonid ning koduomanik saab nendega oma ideede kohaselt ise edasi toimetada. Noored valivad meie mustrikogust välja meelepärase mustri ning ehituspoest ostavad värvitooni, millega see seinale kanda. Nii jäävad kodusisutajale vabad käed, et sobitada seina muster ja värvid ülejäänud sisustusega. Tapeedi puhul sellist valikut üldiselt pole. Räägin palju noortest, sest nemad on just uute ja paindlike koduste dekoratsioonilahenduste otsijad ja aldis proovima.

Kas shabloonidega seinale mustri loomine on keeruline protseduur või mitte?

Šabloonidega värvimine on mõeldud eelkõige neile, kellel isetegemise ja remondi hing sees. Põhiline, mida jälgida tuleb, et töövahendid ja töövõtted oleksid õiged, mis on välja toodud ka meie põhjalikes juhendis ja videotes. Niiet hakkama peaks saama igaüks, kui ka piisvalt aega varutud. Värvimise puhul on oluline kasutada lakirulli ning värv kantakse seinale õhukeste kihtidena. Meie kliendid on öelnud, et värvimisprotsess on rahustav, teraapiline ja annab positiivse emotsiooni. Sest siiski - oma kätega tehtud töö üle on ju kõige uhkem tunne - lisaks on nii suur värvitud sein veel efektne ja jääb ka külalistele silma!

Seinašabloon Põimitud rombid. Magamistuba Kristiines, Tallinn.Fotograaf Gytis Dovydaitis

Võilille õite šabloon, mustri autor Katie Craig

Pakute võimalust kliendil teid kutsuda seinu dekoreerima. Millisesse hinnaklassi võiks antud teenus jääda ja kui kaua see võiks aega võtta?

Osutame tõesti šabloonidega ka värvimistöid ning pakume konsulatsiooni värvide valimisel - seda siis seinte alustoonide kui mustri värvi osas. Osutame ise sisekujundusteenust kui teeme palju koostööd sisekujundajatega, kes on enda projektides oma nägemuse kohaselt juba šabloonmustrid ning värvid paika pannud. Hinnaklassi ei saa üks ühele alati määratleda, kuna iga projekt on erinev. Kuid huvi korral tuleks meie tiimi poole pöörduda ja eelnevalt arvestada kokku värvitavate seinte ruutmeetrid.

Millised shabloonid on hetkel saanud eestlaste jaoks kõige populaarsemaks?

Meie kõige kuulsam muster on ikkagi Kasemets - sellest räägitakse ja seda küsitakse. Eestlaste hulgas on lemmikud veel sellised lihtsad mustrid nagu Põimitud Rombid ja Teemant ning Võilille Õisikud ning lastetubades kindlasti Loomaaed ning Siberi Taiga.
 
Peale viit töökat aastat on meil tiimil väga hea meel, et saime eelmisel aastal auhinna konkursil Tartu parimad ettevõtjad 2017, kus meid tunnustati kui edukaimat alustajat Tartu Loomemajanduskeskuses. See innustab meid pürgima edasi ja toob naeratuse näole!

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: stencilit, stencilit.com, facebook.com/stencilit

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist INTERJÖÖRID INSPIRATSIOONIKS

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.