Pindmine nahakuivus – müüdid ja nipid, mida talvel kindlasti teadma pead

Pindmine nahakuivus – müüdid ja nipid, mida talvel kindlasti teadma pead

Pinnakuivus on talvel Eesti naiste kõige levinum nahamure. Põsed hakkavad „kiskuma“ ja isegi ketendama, nahatoon muutub hallikaks ja ebaühtlaseks… Kõlab tuttavalt? Siis loe edasi. Siit artiklist leiad kõik, mida pindkuiva naha kohta teadma pead.

Esimene asi, millega pindkuivuse puhul arvestada, on see, et pindkuiv nahk ei ole sama mis kuiv nahk. Pindkuivus on normaalse, vahel ka rasususele kalduva naha reaktsioon kahjustavatele keskkonnatingimustele: ennekõike keskküttega kaasnev õhukuivus, talvised miinuskraadid ja tuul. Kahjustunud nahakihi all aga on normaalne või rasune nahk, mis vajab nahatüübile vastavat hooldust.

Vale hooldus on ka ise tihti pindkuivuse põhjuseks. Tekitame või süvendame pindkuivust siis, kui kasutame nahatüübile sobimatuid või lihtsalt liiga palju nahahooldustooteid. Tihti kasutatakse palju aktiivainetega näohooldustooteid korraga: hapetega näopesugeel, seejärel happeline toonik, lisaks veel kreem. Nii saab naha kaitsebarjäär kahjustada, mistõttu nahk muutub kuivaks, karedaks, punetavaks.

Pindkuiva naha tavalisemad probleemid ja müüdid

Kõige sagedamini jõuavad kliendid meie juurde siis, kui nahk on juba kare nagu liivapaber. Sageli arvavad need kliendid, et pindkuiva nahka ei tohi koorida, sest selle tulemusena kuivab nahk veel rohkem. Aga see on müüt! Koorima peab.

Kuna kuiv nahk tundub õrn ja vahel isegi valulik, tundub koorimine esimese hooga tõesti agressiivsena. Aga hea on teada, et pindkuiva naha pealmine kiht koosneb nagunii surnud naharakkudest. Koorimise tulemusena eemaldatakse vaid juba hävinud rakukiht, aga ei kahjustata naha alumisi, terveid rakke. Pindkuivale nahale on koorimine seetõttu isegi hädavajalik, sest kui nahk on kaetud surnud rakkude kihiga, ei pääse nahahooldustooted sellest läbi ning kuivust ei olegi võimalik leevendada.

Tihti kuuleme klientidelt ka lauset, et talvine nahakuivus on paratamatu ja sellega pole mõtet võidelda. Aga isegi kui pindkuivus ise ebamugavust ei valmista, vähendab see siiski sinu nahahooldusrutiini mõju! Ükskõik kui palju kreemi määrida, niisutatuse tunnet ei teki, samuti ei mõju ootuspäraselt siluvad-pinguldavad ja vananemisvastased tooted. Sisuliselt sa raiskad aega ja raha, kui pindkuivale nahale hooldustooteid määrid! Nende mõju oleks palju tõhusam, kui nahk oleks ka päriselt valmis kõike seda head vastu võtma.

Kuidas pinnakuivust leevendada ja ära hoida?

Kui tead juba ette, et talviti nahaga hädas oled, oleks sul viimane aeg asuda kuivuse teket ennetama. Terve ja ilus nahk algab seestpoolt ehk sellest, millega sa oma keha toidad. Vastu talve on eriti oluline, et jooksid piisavalt puhast vett ja tarbiksid häid rasvhappeid: just need kaks on naha niiskustasakaalu säilitamisel kõige olulisemad.

Kui kerge pinnakuivus on juba tekkinud, on esmaseks leevenduseks korraliku nahahooldusrutiini sisseseadmine, mille ülioluline osa on koorimine. Regulaarne naha koorimine aitab vähendada surnudnaharakkude kihti nahal, stimuleerides samal ajal naha mikrovereringet ja uuenemist. Kui nahk on kooritud ja värske, imenduvad ka kreemid ja seerumid paremini. Lihtsalt kuivale nahale kreeme kandes ei imendu need sarvkihist sügavamale ja neil puudub soovitud mõju.

Kreemid, mida pindkuiva naha puhul valida, võiksid vastata sinu tavapärasele nahatüübile. Oluline on mõista, kas nahk on kuiv niiskuse puudumise või toitainete puuduse tõttu. Kui nahas on puudu niiskust ehk vett, on seda vaja niisutada, kui nahas on puudu toitaineid, on seda vaja toita. Pindkuivas nahas on üldjuhul puudu vaid niiskust. Kui paneme sellele liiga toitvat kreemi, muudame naha liiga rasuseks, naha pinnakiht ei saa rasuga hakkama ja tekib nõiaring.

Millised protseduurid aitavad kuivuse vastu?

Nahakliinikus pakume pindkuiva naha leevenduseks mitmeid protseduure. Milline täpselt on sinu nahatüüp ning milline protseduur sellele kõige paremini sobiks, soovitab naharaviõde esmasel konsultatsioonil. Kõige enam kasu pindkuiva naha leevendamisel toovad keemiline koorimine, mesoteraapia, biorevitalisatsioon ja JPX3 Bio.

Keemiline koorimine on kuiva naha puhul esmavalik, sest aitab nahka värskendada ning niisutavateks hooldusteks ette valmistada. Surnud naharakkude kiht eemaldatakse keemilise koorimise ajal happeseguga, saavutades tulemuse, mida koduste koorijatega pole võimalik turvaliselt saavutada.

Tihti kliendid kardavad keemilist koorimist, sest on kuulnud, et see on valus ning nahk tuleb maha ja hakkab ketendama. Tõsi, keemiline koorimine on tugevatoimeline, aga valu ta siiski ei tee. Veidi ebamugavamad on vaid sügavamad happekoorimised, aga isegi need on talutavad. Nahaketendus kaasneb samuti vaid tugevamate koorimistega – see näitab, et protsess toimib ja nahk uueneb. Kui soovid seda vältida, vali superpindmine koorimine, mille puhul ketendust ei järgne.

Sammuks number kaks võiks soovitada mesoteraapiat või biorevitalisatsiooni, mis on ühtmoodi toitvad ja niisutavad. Kumb neist valida, oleme täpsemalt selgitanud siin, aga lühidalt võib öelda, et pikemalt ja tõhusamalt likvideerib kuivuse probleemi biorevitalisatsioon. Kiire turgutuse jaoks sobib pigem mesoteraapia, sest sel ei ole erilist taastusperioodi, aga see on pigem toitvam ja pindmisem protseduur. Biorevitalisatsioon niisutab sügavuti, olles vanuses 25+ kindlasti parem valik.

Mõlemad protseduurid on süsteprotseduurid, aga kuna süstlad on ülipeened, siis valu või ebamugavust kartma ei pea. Süste ajal on kergelt tunda näpistustunnet, mis kohe kaob. Kõrvalmõjudest võivad vahel tekkida väikesed sinikad või kerge punetus, aga needki kaovad üldjuhul kiirelt.

Kes süstlaid siiski pelgab, saab valida süstevaba protseduuri JPX3 Bio – see on Medemise valikus uus protseduur, mis pakub kiiret ja nõelavaba turgutust. Nahale kantakse erinevate hapete ja koeensüümide segu, mis korraga koorib, niisutab ja stimuleerib nahka uuenema. Kuurina läbides stimuleerib protseduur ka nahas kollageeni tootmist, mistõttu nahk püsib kauem niisutatud.

Soovitused koduseks hoolduseks

Kui kliinikuprotseduuridega on soovitud tulemus saavutatud, tuleb nahka korralikult hooldada, et seda mitte käest lasta. Pindkuiva naha õige igapäevane hooldus oleks kaks korda päevas nahka puhastada (hellatoimelise alkoholivaba pesugeeliga), seejärel lisada kerge niisutav seerum ja kreem.

Puhastuse juures võiks silmas pidada, et puhastustooted nahka ei kuivataks. Sellepärast ei tohiks pesta nahka seebiga ning kasutada seepi sisaldavaid pesuvahendeid: kuna seep on aluseline, lõhub ta raha normaalse, veidi happelise rasukihi. Halvasti mõjub nahale ka kuum vesi, sest seegi lõhub loomulikku rasukihti. Väldi pikki kuumi dušše ja vanne!

Kreemide juures võiks silmas pidada, et need tõesti sisaldaksid häid niisutavaid aineid – näiteks on head niisutavad ehk vett endasse imavad toimeained hüaluroonhape, glütseriin, naatrium PCA, uurea. Kreemi alla võiks panna hüaluroonhapet sisaldavat seerumit. Niisutavaid tooteid on parem määrida veidi niiskele nahale, siis mõjuvad need tugevamini ja seovad nahas juba olevat niiskust. Päeva jooksul on hea lisaniisutuseks kasutada termaalvett, mida võib pihustada ka meigi peale.

Koorimise võiks ette võtta kord nädalas. Kõige õrnemad on ensüümkoorijad, head on AHA- või BHA-happeid sisaldavad koorijad, tõhusaimad on glükoolhappega tooted. Glükoolhape eraldab nahas ühendeid, mis surnud nahka kinni hoiavad, koorides nii surnud naharakud naha pinnalt, et niisutavad toimeained jõuaksid sügavamale nahka. Lisaks on glükoolhape tugev antioksüdant, leevendab põletikke, niisutab nahka ja stimuleerib kollageeni loomist. Pärast koorimist on nahk hooldusele vastuvõtlikum, mistõttu pärast koorimist on hea teha niisutavaid ja toitvaid maske. Väga head on niisutavad kangasmaskid.

Tugevama pinnakuivuse probleemi puhul võiksid lisaks kasutada veekadu vähendavat kreemi. See võib olla lihtsalt rasvasem päevakreem, mis tugevdab naha enda lipiidide kihti, tekitades õhukese oklusiivse rasukihi, mis väldib aurumisest tingitud veekadu ja suurendab nii naha pindmise kihi veesisaldust. Külma ilmaga õue minnes võib kasutada ka spetsiaalset nn külmakreemi, mis kaitseb nahka veelgi tõhusamalt. Hoiduda tuleks siinjuures kindlasti mineraalõli sisaldavatest toodetest.

Tekst: medemis.ee/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Foto: medemis.ee, pexels.com

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist ILU | MOOD

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.