Õigete hooldusvõtete abil aiatööriistad hooajaks tippvormi

Enne aiatööde tipphooaja algust tuleb armastatud tööriistad kuuri sügavustest välja kaevata ning õige hooldusega kiireks perioodiks tippvormi viia.  

Korrapärane aiatööriistade eest hoolitsemine pikendab nende eluiga märgatavalt, ei luba roostet ligi ning muudab töötegemise tõhusamaks ja täpsemaks. Kuigi aiatööriistad tuleks terve aasta vältel hoida puhtad, teravad ja õlitatud, kipuvad ka tublimate aednike rehad pahatihti talvituma koos kuivanud lehtedega, käärid murujääkidega ning labidad kerge mullakihi ja paari roosteplekiga.

Fiskars Eesti AS esindaja Tõnu Kõrge jagab hooldusvõtteid, mis aitavad talveunes aiatööriistad eelseisvaks hooajaks tippvormi viia.

Puidust osad

Aiatööriistade puidust käepidemed ja varred vajavad enne kiiret hooaega põhjalikumat hoolt. Eelmise sügise mustuse võib neilt pesta õrnatoimelise nõudepesuvahendi ja veega. Kindlasti tuleb puit pärast pesemist korralikult kuivatada. Kui tööriistal on selja taga mitu aiahooaega ja puit karedaks läinud või lõhki kuivanud, siis võta tasandamisel appi liivapaber. Seejärel võib puidupinna katta linaõliga. Kindlasti tuleb olla ettevaatlik, sest tegemist on äärmiselt tuleohtliku õliga. Kasutatud puhastuslapid võivad ise süttida, mistõttu tuleks need panna õhukindlasse anumasse järgmist kasutuskorda ootama.

Labidad, kõplad, hargid

Kaevamiseks mõeldud aiatööriistadelt kuivanud mulla või muu mustuse eemaldamiseks sobib vesi, kuid sellisel juhul tuleb tööriistad pärast pesemist ka põhjalikult kuivatada, et kurikaval rooste neid kimbutama ei tuleks. Kui rooste aga on juba end tööriistal sisse seadnud, pane see mõneks tunniks äädika sisse ligunema ning eemalda põikpäisemad roosteplekid traatharjaga.

Kiirel aiatööde perioodil sujub töö ladusamalt, kui teritad ka kaevamiseks mõeldud tööriistu. Terava äärega labidas on suureks abiks just raskemate tööde puhul nagu põõsa- ja puujuurtest läbi kaevamine. Enne teritama asumist õlita teritatav pind, võta alustuseks ette üks pool, hoia viili 45-kraadise nurga all ning tõmba 5-6 korda välimisest äärest keskel asuva tipu suunas. Seejärel liigu teritusala jagu tipule lähemale ja terita uuesti. Ära unusta ka teritada labida teist serva. Lõpetuseks kanna metallpinnale pehme lapiga kaitsvat õli. Tihemini kasutuses olevaid tööriistu võiks teritada

Käärid ja lõikurid

Kõik aias kasutatavad lõikeriistad peaksid olema tippvormis. See on oluline töö kvaliteedi saavutamiseks ning teravad lõikurid aitavad ka puu kiiremale paranemisele kaasa. Teritatud tarvikud tagavad puhta lõike ja seeläbi haigustekitajate väiksema leviku. Talvekorterist välja võttes tilguta sobilikku õli kääride ja lõikurite ühenduskohtadele ning kontrolli lõiketerade seisukorda. Kui need kleepuvad, siis kasuta puhastamiseks pehmet lappi ja alkoholi, mullajääkidest aitab vabaneda puhas vesi.

Lõiketerad puhtad ja kuivad, võid asuda teritama. Nii alasiga kui vaheliti liikuvate teradega oksakääridel vajab teritamist ainult üks lõiketera. Et ükski koht ei jääks teritamata, tõmba musta markeriga joon mööda lõiketera äärt ning terita kuniks kogu värv on maha viilitud. Pärast teritamist kanna teradele kaitsev õlikiht. Vedrudega tööriistad tuleks peale kasutamist kindlasti sulgeda või lukustada, et vedru ei peaks seistes taluma tarbetut pinget.

Muruniiduk ja frees

Et muruniiduk, frees ja teised mootorijõul töötavad aiatööriistad oleksid tippvormis, tuleb neid kord aastas põhjalikult hooldada. Hooldatud masin saastab vähem õhku ja tarbib vähem kütust. Enne hooaja algust vaheta masinal õli, vajadusel küünlad ja õhufiltrid. Samuti tuleks masin õlitada ja teritada ka lõiketerad. Et kevadpuhastuse tulemus säiliks kauem, puhasta tööriistad pärast iga kasutuskorda ning vajadusel õlita liikuvad ning kergelt roostetavad detailid.

  Tekst: Fiskars / kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.