Basiilik - väärtuslik maitsetaim, mida on lihtne ka ise kasvatada

Basiilik - väärtuslik maitsetaim, mida on lihtne ka ise kasvatada

Basiilik on piparmündi perekonda kuuluv ürt, mis on Itaalia toiduvalmistamisel hädavajalik, kuigi seda kasutatakse ka mitmesugustes muudes köökides, sealhulgas Tai, Indoneesia ja Vietnami köökides.

See on tuntud traditsioonilise pesto peamise koostisosana ja on ka lemmikmaitseaine tomatipõhistes pastakastmetes. Basiilik on üheaastane rohttaim, mis on enamasti rohelist värvi. Sellel on aromaatne, magus lõhn ja piprane maitse. Basiiliku lehed on suured, mõnevõrra õrnad ja sileda tekstuuriga, millele on märgitud rida veene; need on toiduvalmistamisel kasutatava taime peamine osa. See on lihtsalt kodus kasvatatav maitsetaim ja tavaline lisand köögiaedadesse.

Basiiliku sordid

Basiilikut on üle 60 sordi, millest mõned on punased või lillad, ja igal neist on oma maitse. Magus basiilik on kõige populaarsem ja levinum sort ning saadaval on mitut tüüpi magusat basiilikut. Tai basiilikut nõutakse paljudes retseptides ka selle aniisilaadse maitse tõttu. Seda eristab magusast basiilikust oma lillad varred ja tugevad lehed. Teised sordid on saanud nime nende lõhna või maitse järgi, näiteks sidrunibasiilik, kaneeli basiilik ja vürtsikas põõsabasiilik.

Värske vs kuivatatud

Basiilikut müüakse värskelt ja kuivatatult, kuid toiduvalmistamiseks eelistatakse tavaliselt värsket basiilikut. Kuigi kuivatatud on kontsentreeritum kui värske, ei ole kuivatatud basiilik sama maitsega; dehüdratsiooniprotsess tõmbab rohkem piparmündi maitset ja vähem aniisi. Üldreegel on kasutada kolmandikku kuivatatud basiiliku kogusest, kui asendada see värskega. Näiteks üks supilusikatäis värsket hakitud basiilikut võrdub 1 tl kuivatatud.

Kuidas see maitseb?

Basiiliku maitse sõltub sordist. Magusal basiilikul on värske aroom, millel on peen piprane maitse ja mündi hõng. Teiste sortide maitse on tsitruseline ja vürtsikas. Tai basiilik on vürtsikama lagritsamaitsega soolasem.

Basiilik toitudes

Enne kasutamist tuleb basiilikut voolava vee all loputada ja kuivatada. Lehed eemaldatakse kõige sagedamini varre küljest ja kas rebitakse, lõigatakse šifonaadiks või peeneks hakitakse. Neid saab kasutada ka tervena ja lisada pitsakatte või garneeringuna. Paksemad varred ja varred tuleks ära visata, sest need kipuvad kibedaks jääma, kuid väikeste varte lisamine roogadesse on okei. Varred ja suured sooned sisaldavad aga ühendeid, mis muudavad pesto pruuniks ja tumedaks, seega on ürdikastme valmistamisel parem need eemaldada.

Kõige intensiivsema maitse saavutamiseks tuleks küpsetusprotsessi lõpus lisada värsket basiilikut. Pikaajaline kuumus põhjustab basiiliku lenduvate õlide hajumist. Kui kasutate kuivatatud basiilikut, tuleb see lisada retsepti algusesse, et ürdil oleks aega pehmeneda ja teiste koostisosadega immutada.

Tekst/kujundus: Scandinavian Home | S.Heinmets, J.Gotta | Fotod: istock

Loe ja vaata kõiki artikleid rubriigist AED

Ideed ja inspiratsioon ei saa kunagi otsa
jälgi meid siin

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Scandinavian HOME alustas tegevust aastal 2015.